Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε η κατάρρευση της γέφυρας του Μελισσουργού, πέντε χρόνια μετά την κατασκευή της, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή.

Η εισαγγελέας Ευαγγελία Καρανίκα, με αφορμή τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της παράβασης κανόνων οικοδομικού κανονισμού, της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου και της πρόκλησης κοινώς επικίνδυνης βλάβης. Ουσιαστικά διερευνάται εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι κατασκευής της γέφυρας και οι ευθύνες των δημόσιων υπηρεσιών που παρέλαβαν το έργο, ενώ η προκαταρκτική εξέταση θα επεκταθεί και στους εργολάβους, καθώς θα διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα θα ανατεθεί σε πταισματοδίκη, από τον οποίο αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων θεσμικών φορέων που παρέλαβαν το έργο, αλλά και όσοι είχαν την τεχνική επίβλεψη της κατασκευής. Στο πλαίσιο της ίδιας προκαταρκτικής εξέτασης αναμένεται να εξεταστούν και οι κακοτεχνίες που εντοπίστηκαν στην Εγνατία οδό.

Ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποφασιστεί να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την κατάρρευση της γέφυρας με ευθύνη της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες.

Ωστόσο, σε σχετική σύσκεψη που έγινε στην περιφέρεια, με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, Απόστολου Τζιτζικώστα και Ιωάννη Γιώργου, του εκτελούντος χρέη αναπληρωτή περιφερειάρχη, Ευθύμιου Φωτόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, διαπιστώθηκε ότι «οι καταστροφές ήταν περιορισμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2006, παρά το γεγονός ότι το ύψος της βροχής και ο όγκος των υδάτων ήταν τριπλάσια από εκείνα του 2006, γεγονός που οφείλεται στα τεχνικά έργα που υλοποίησε με ίδιους πόρους όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Νομαρχία Θεσσαλονίκης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης