Το εισαγγελικό «ενδιαφέρον» προκάλεσε η εκτός κάθε ορίου οικονομική υπέρβαση που έγινε για την κατασκευή πέντε κτιρίων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, κάτι που άλλωστε προδίδεται από μια έκτη φυλακή η οποία κόστισε σχεδόν τα μισά χρήματα και κατασκευάστηκε από την… ίδια εταιρεία. 

Συγκεκριμένα, η ιστορία δείχνει να ξεκινάει το 2004 και με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα προς την επικείμενη Ολυμπιάδα της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε, μετά από σχετικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε και αφορούσε στο κτίσιμο έξι νέων φυλακών, (Δομοκό, Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Γρεβενά, και Χανιά) η Θέμις Κατασκευαστική έδειξε να προκρίνεται, δίνοντας προσφορά 21 εκατ. ευρώ ανά έργο. Αργότερα όμως και όπως κατά κανόνα γίνεται, ο παραπάνω προϋπολογισμός «αναθεωρήθηκε» δυο φορές, φτάνοντας τα 24 εκατ. σε πρώτη φάση και τα 31 σε τελική, δηλαδή στο 50% του αρχικού προϋπολογισμού το οποίο -όλως τυχαίως- είναι και το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό υπέρβασης…

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός, του ότι παρ’ ότι οι πέντε πανομοιότυπες φυλακές «απαίτησαν» 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκείνη των Χανίων, παρ’ ότι ίδια, κόστισε περίπου τα μισά και για την ακρίβεια 1.100 ευρώ.

«Απορίες» για την υπόθεση όμως είχε τελικά και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία διέταξε σχετική έρευνα ώστε να διερευνηθεί σε βάθος μια υπόθεση από την οποία αναδίδεται έντονη οσμή σκανδάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απίστευτο πλην όμως ελληνικό φαινόμενο να ξοδεύονται για πέντε φυλακές διπλάσια χρήματα σε σχέση με την έκτη, αποκαλύφθηκε με δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα καταγράφουν ακόμη μία … «περίεργη» σύμπτωση. Στις πέντε πανάκριβες φυλακές οι δύο επιβλέποντες μηχανικοί εμφανίζονται να είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα (!) και μόνο στη φθηνότερη -αυτή των Χανίων- δύο άλλα στελέχη της «Θέμις Κατασκευαστική».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου εκδήλωσε πάντως άμεσα το ενδιαφέρον του για το θέμα αυτό, αποστέλλοντας τα σχετικά στοιχεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα περαιτέρω.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης