Εισήγηση των δανειστών για «κούρεμα» των μισθών νεοπροσλαμβανομένων

Εισήγηση των δανειστών για «κούρεμα» των μισθών νεοπροσλαμβανομένων
Νέους κατώτατους μισθού, περιορισμένους κατά 12% περίπου για νεοπροσλαμβανόμενους δημόσιους υπαλλήλους εισηγούνται οι δανειστές. Σε δεύτερο στάδιο, προτείνουν την κατάργηση όλων των άλλων μισθολογικών κλιμακίων, με στόχο όλες οι αμοιβές να καθορίζονται πλέον με κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το σχέδιο των πιστωτών προβλέπει οι νέοι κατώτατοι ακαθάριστοι βασικοί μισθοί να κυμαίνονται ανάμεσα σε 684 - 958 ευρώ τον. Οι μισθοί αυτοί θα καταβάλλονται για 2 χρόνια μόνο σε όσους προσλαμβάνονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου μισθολογίου και μετά. Επί της ουσίας θα πρόκειται για μια «δοκιμαστική περίοδο» κατά την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι μόνιμοι.

Έπειτα από δύο έτη θα αξιολογούνται για το έργο που έχουν προσφέρει κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα μονιμοποιούνται, αλλιώς θα απολύονται.

Όσον αφορά στο δεύτερο βήμα, το πλάνο προβλέπει την κατάργηση όλων των ισχυόντων σήμερα μισθολογικών κλιμακίων και τη διαμόρφωση των αμοιβών στο Δημόσιο αποκλειστικά με βάση κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητα.

Ο μοναδικός δεσμευτικός όρος θα είναι το συνολικό ύψος των μηνιαίων αποδοχών να μην είναι χαμηλότερο από τα κατώτατα επίπεδα που θα ισχύουν, κατά περίπτωση, για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, 09:04