Ισραηλινό mega- ραντάρ στην ανατολική Κρήτη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015, 13:41
Ισραηλινό mega- ραντάρ στην ανατολική Κρήτη
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα και το Ισραήλ προχωρούν στην εγκατάσταση ενός μεγάλου ραντάρ (Over The Ηοrizon)  στην ανατολική Κρήτη. 

Το ραντάρ θα έχει ως αποστολή την επιτήρηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να ελέγχονται οι κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού και της τουρκικής Αεροπορίας. 

Υπολογίζεται ότι το ισραηλινό ραντάρ σε συνεργασία με τα UAV θα διπλασιάσει τις δυνατότητες σε εμβέλεια, (λέγεται ότι θα φτάνει τα 600 χλμ. η εμβέλειά του) και θα τριπλασιάσει την ταχύτητα και το είδος της επεξεργασίας των πληροφοριών από το νυν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ρόδου και της Κρήτης, διεισδύοντας βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο και με την βοήθεια των ισραηλινών δορυφόρων και θα έχει πραγματική εικόνα ακόμα και από την περιοχή του Εσκί Σεχίρ, όπως και από όλη την κεντρική και νότια Τουρκία.

Το ραντάρ θα είναι ισραηλινής κατασκευής και στην αρχή τουλάχιστον θα επιχειρείται από ισραηλινό προσωπικό. Εν συνεχεία θα αγοραστεί, όταν το επιτρέψουν οι δυνατότητες της χώρας από την Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα την ευθύνη της λειτουργίας μιας στρατιωτικής εγκατάστασης θα την έχει ξένο στρατιωτικό προσωπικό με εξαίρεση φυσικά τις ΗΠΑ που στο παρελθόν είχαν υπό τον έλεγχό τους αρκετές ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως ραντάρ, πυρηνικών κλπ.

Η απόφαση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «σφραγίστηκε» κατά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας,  Π.Καμμένου στο Ισραήλ.Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015, 13:59