Ύστατο χαίρε στον μητροπολίτη Ειρηναίο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013, 11:07
Ύστατο χαίρε στον μητροπολίτη Ειρηναίο
Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται αύριο, Μ. Πέμπτη, ο μακαριστός τέως μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, ο οποίος εκοιμήθη χθες, πλήρης ημερών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12.00 στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσσαμο υπό τον μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου. Το πένθος θα φέρει ο μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων.

Η είδηση του θανάτου του αγαπημένου ιεράρχη της Κρήτης έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση σε όλο το νησί, ενώ από το απόγευμα της Μ. Τρίτης, «το σεπτόν σκήνωμα του μεταστάντος θα εκτεθή εις προσκύνησιν εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου».

Δεκάδες είναι τα συλλυπητήρια από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου.Ο μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης στις 10 Νοεμβρίου 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογία και στην Κοινωνιολογία στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.

Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938 - 1945. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου. Το 1946 χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν πρεσβύτερος από τον Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου Ξηρουχάκη, του δόθηκε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εφημέριος και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Τον Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέλεξε διά κλήρου αυτόν επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε μητροπολίτη. Χρημάτισε δύο φορές τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Επί αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο ιερός μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδος και το μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι ιεροί ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Συνήθιζε να ομιλεί κάθε Σάββατο από το γερμανικό Ραδιόφωνο στους εκεί Έλληνες και άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό με τίτλο «Ορθόδοξος Μετανάστης».

Παραιτήθηκε το 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο μητροπολίτης Ειρηναίος τη φροντίδι και επιμονή Κλήρου και Λαού των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή. Οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Επί αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκαν η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η Α.Ν.Ε.Ν. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου). Είναι ισόβιος πρόεδρος του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος».

Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το έτος 2008 ιδρύθηκε το Σωματείο με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ». Από τον Οκτώβριο του 2009 στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου στεγάζεται το μουσείο «Ειρηναίος Γαλανάκης». Τα εγκαίνια τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Κίσαμο την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2009. Σε μια εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη είπε χαρακτηριστικά «εσύ όχι Μίκης, ουρανομήκης είσαι».

Πηγή: cretalive.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013, 12:53