Ισχυρός σεισμός στη Σταμάτα Αττικής

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, 22:27
Ισχυρός σεισμός στη Σταμάτα Αττικής
Σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική στις 22.24 το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είχε ένταση 4,3 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στην Σταμάτα. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είχε ένταση 4,4 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας και δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής, ενώ η διάρκειά του ήταν αρκετά δευτερόλεπτα.

Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό: «οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».Η σεισμική δόνηση ήταν συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Πεντέλης.Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική και η αστυνομία δεν έχει δεχθεί κάποια κλήση για βοήθεια, ούτε υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές. 

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως τόνισε, η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και δεν δίνει μεγάλους σεισμούς.

Η σεισμική δόνηση ήταν συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Πεντέλης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες, ενώ το φαινόμενο παρακολουθείται.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε στο zougla.gr ότι «στη συγκεκριμένη περιοχή την περασμένη Τρίτη καταγράφηκαν 18 μικροσεισμοί. Ο σημερινός σεισμός αξίζει την παρακολούθηση».Αξίζει να σημειωθεί πως έπειτα από τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις της τάξης των 2,5  και 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ηλίας Ψινάκης: Επιτέλους κουνηθήκαμε στον Μαραθώνα

Το zougla.gr, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά...«Επιτέλους κουνηθήκαμε στον Μαραθώνα» ενώ σημειώθηκε πως δεν αναφέρθηκε καμία ζημιά στην περιοχή, ενώ επεσήμανε ότι οι αρχές του Δήμου είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.Η πρώτη ενημέρωση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου έδειχνε 4,5 Ρίχτερ. Στη συνέχεια προέβη σε διόρθωση στα 4,3 Ρίχτερ. H αναθεώρηση του Ευρωμεσογειακού στα 4,3 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5χλμ.Δείτε πως κατέγραψε τη σεισμική δόνηση  ο σεισμογράφος ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στον Διόνυσο.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018, 00:52