Μείζον θέμα και έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ του Δήμου Αγιάς και της αντιπολίτευσης έχουν προκύψει, έπειτα από δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν πως ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας ανέθεσε σε εταιρεία που εδρεύει στη Λάρισα την προμήθεια 1.000 μασκών προστασίας με τιμή μονάδας 6,6 ευρώ.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα larissapress.gr, την ώρα που οι τιμές των προστατευτικών μασκών, όπως προκύπτει από την προμήθεια που έκανε η ΠΕΔ Θεσσαλίας για να προμηθεύσει το σύνολο των δήμων της Θεσσαλίας, κυμαίνονται λίγο πιο πάνω από 1 ευρώ, το ποσό των 6,6 ευρώ για τις ειδικές(;) αυτές μάσκες μοιάζει εξωπραγματικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εν λόγω μάσκες, από 100% βαμβακερό ύφασμα μέσα-έξω, πολλαπλής χρήσης, με πενταπλή προστασία, τριπλό φίλτρο (3ply) Non-Wooven, μοιράστηκαν, σύμφωνα με τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής, στις 11 Μαΐου 2020, ημέρα επανεκκίνησης των λυκείων μετά το lockdown, σε μαθητές του Δήμου, διδακτικό προσωπικό και δημοτικούς διοικητικούς υπαλλήλους.

«Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως οι συγκεκριμένες προδιαγραφές του τύπου της μάσκας που επέλεξε ο Δήμος Αγιάς προτάθηκαν και σε άλλον δήμο του Νομού Λάρισας, τις οποίες όμως απέρριψε ο γιατρός εργασίας, κρίνοντας πως δεν παρέχουν τις συνθήκες ασφαλείας για τους εργαζομένους» αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχετική ανακοίνωση προέβη η δημοτική παράταξη «Νέα Εποχή» του Δήμου Αγιάς:

1. Με ποια γνώμη/συμβουλή/γνωμάτευση ειδικού ο Δήμαρχος Αγιάς προχώρησε στην απόφαση απευθείας ανάθεσης σε μία εταιρεία; Κι αυτό από τη στιγμή που, όπως έγινε γνωστό, γιατρός εργασίας άλλου Δήμου φέρεται να αποφάνθηκε ότι οι συγκεκριμένες μάσκες της συγκεκριμένης εταιρείας δεν είναι κατάλληλες γι’ αυτόν τον σκοπό.

2. Που οφείλεται η τόση αδυναμία του Δημάρχου Αγιάς προς τη συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να της έχει κάνει πλήθος απευθείας αναθέσεων (από μάσκες για την πανδημία μέχρι καθαρισμούς αντιπυρικών ζωνών στο καταχείμωνο) από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της και σχεδόν από κάθε θέση την οποία κατέχει (Δήμος Αγιάς, Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών); Συνδέει κάτι τον Δήμαρχο Αγιάς με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας»;

Αναμένουμε τις απαντήσεις με ενδιαφέρον.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Εποχής.

Η απάντηση του Δήμου Αγιάς

Η εφημερίδα «Ελευθερία» επικοινώνησε με τον δήμαρχο, Αντώνη Γκουντάρα, και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:

«Εντέχνως» τονίζει ο δήμαρχος «η αντιπολίτευση κρύβει τον χρόνο αγοράς των μασκών, κάτι που γίνεται και από τα μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν το τελευταίο 24ωρο το θέμα. Πρόκειται για μάσκες που αγοράστηκαν πριν τέσσερις μήνες με τις τιμές που υπήρχαν τότε στην αγορά. Για να έχετε ένα μόνο μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σας πω ότι η ΚΕΔΕ προχώρησε τότε σε αγορά, μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό, των απλών μασκών έναντι 49 λεπτών την καθεμιά, ενώ σήμερα αγοράζει στα 12 λεπτά την καθεμιά. Εντέχνως, επίσης, η αντιπολίτευση αποκρύπτει την ποιότητα της μάσκας που αγοράσαμε.

»Θέλοντας να προστατέψουμε τους μαθητές μας και το διοικητικό μας προσωπικό, προχωρήσαμε στην αγορά των καλύτερων μασκών, στην καλύτερη τότε τιμή, αφού αυτές οι μάσκες των 7 ευρώ εκείνη την περίοδο κόστιζαν στην αγορά 10-12 ευρώ και σήμερα τις βρίσκει κανείς στη λιανική στα 8,5-9 ευρώ. Μάσκες από 100% βαμβακερό ύφασμα μέσα-έξω, πολλαπλής χρήσης, με πενταπλή προστασία, τριπλό φίλτρο (3ply) Non-Wooven, σε τιμή που επιλέχθηκε τότε ως η καλύτερη μεταξύ τεσσάρων εταιρειών που έκαναν προσφορά. Μάσκες τυπωμένες και δεύτερη φορά αποστειρωμένες. Μάσκες όχι από απλό πανί, που κι αυτές τότε κόστιζαν 4 ευρώ.

»Μιλάει η αντιπολίτευση για την ανάγκη έγκρισης από γιατρό εργασίας. Η απάντηση είναι, και την ξέρει αλλά το κάνει για να ξεγελά τον κόσμο, ότι δεν χρειαζόταν γιατρός εργασίας για μάσκες τέτοιου είδους. Δεν μιλάμε για μάσκες των υπαλλήλων της καθαριότητας, αλλά για μάσκες που επρόκειτο να φορέσουν παιδιά, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Επίσης, θα πρέπει να πω ότι με τους τότε υπολογισμούς μας, αν προχωρούσαμε σε αγορά μασκών μίας χρήσης, θα θέλαμε πολλαπλάσια χρήματα για να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες στα σχολεία και στις διοικητικές μας υπηρεσίες.

»Με κατηγορούν ότι έχω “πάρε δώσε” με συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν με κατηγορούν σήμερα, αλλά με κατηγορούν μια ζωή. Οι συνεργαζόμενες εταιρείες μάς βοηθούν τα μέγιστα στο να μπορούμε απρόσκοπτα να παράγουμε έργο και να προσφέρουμε υπηρεσίες. Επιλέγονται βάσει των καλύτερων προσφορών κι όλα περνούν από την Οικονομική Επιτροπή ή το Δημοτικό Συμβούλιο κι αναρτώνται στο “Διαύγεια”. Όλους αυτούς που με κατηγορούν για περίεργα “πάρε δώσε” με εταιρεία ή εταιρείες, να τους θυμίσω ότι είμαστε ένας Δήμος που από μεταξύ λίγων υπερχρεωμένων Δήμων το 2010 μετά τη συνένωση, καταφέραμε σήμερα να είμαστε μεταξύ των υγιών οικονομικά, κάτι που ποτέ δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με κατασπατάληση χρήματος και με περίεργες αναθέσεις έργων».

Η ανακοίνωση του Δήμου Αγιάς

Για το θέμα εξεδόθη και επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο Αγιάς, η οποία αναφέρει:

Ο Δήμος Αγιάς βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο σχετικά με την προμήθεια μασκών πολλαπλών χρήσεων και το τίμημα που πλήρωσε για να τις προμηθευτεί. Στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε ανακοινώσεις πολιτικών παρατάξεων, κυκλοφόρησαν τόσες ανακρίβειες, που μας αναγκάζουν να παρέμβουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας.

1. Η προμήθεια των μασκών έγινε τον περασμένο Μάιο, και πραγματικά απορούμε πώς τα έγκριτα μέσα που δημοσίευσαν το ρεπορτάζ δεν αναφέρουν πουθενά τον χρόνο προμήθειας και διαβάζοντάς τα ο καθένας πιστεύει πως αγοράστηκαν σήμερα. Ο Δήμος Αγιάς, λοιπόν, προνοώντας και αντιλαμβανόμενος την ανάγκη και τον κίνδυνο, φρόντισε να προμηθεύσει με μάσκες πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινες) τους μαθητές του Δήμου, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διάδοσης της πανδημίας στην περιοχή μας είναι ορατά (για όσους θέλουν να δουν). Επίσης, όταν έγινε η προμήθεια, οι προδιαγραφές δεν ήταν ακόμα καθορισμένες από το Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αγιάς να προμηθευτεί μάσκες υψηλής ποιότητας, με μεγαλύτερη διαβάθμιση στην προστασία των χρηστών. Τέλος, οι μάσκες ήταν λογοτυπημένες και αποστειρωμένες. Όποιος την παραλάμβανε, μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει αμέσως.

2. Σ’ ό,τι αφορά την τιμή, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως η προμήθεια έγινε τον περασμένο Μάιο. Ποιες ήταν οι τρέχουσες τιμές της αγοράς τότε, όταν το προϊόν ήταν σε έλλειψη; (Απλά θυμίζουμε πως η λιανική τιμή της μάσκας μίας χρήσης, εκείνη την εποχή, άγγιξε τα 3,5 ευρώ). Επίσης, θα πρέπει ο κάθε καλόπιστος κριτής να αναλογιστεί πως η τιμή πάντα συναρτάται με την ποιότητα του προϊόντος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν μάσκες που τιμολογούνται από 0,12 του ευρώ μέχρι και 20 ευρώ το τεμάχιο. Πάντα έχει σημασία ποια ποιότητα επιλέγεις. Οι μάσκες που προμηθεύτηκε ο Δήμος μας είναι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων, πενταπλής προστασίας, με φίλτρα NON-WOOVEN. Οι διαδικασίες προμήθειας έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία, με απόλυτη διαφάνεια, με συγκέντρωση προσφορών και με επιλογή της πλέον συμφέρουσας προσφοράς, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία, αλλά και να αξιοποιηθούν τα χρήματα των δημοτών με τον καλύτερο τρόπο.

Εκείνο, όμως, που πραγματικά θέλουμε να σημειώσουμε είναι κάτι πολύ απλό: Για να συμπεράνουμε εάν τελικά οι μάσκες του Δήμου Αγιάς προμηθεύτηκαν σε κανονική ή υψηλή τιμή θα πρέπει να συγκρίνουμε το ίδιο προϊόν στον ίδιο χρόνο. Όλα τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού! Τέλος, είναι ανάγκη στη δύσκολη εποχή που διανύουμε να κάνουμε ο καθένας ό,τι μπορεί από τη θέση του, ώστε να μην ενισχύεται η ανθρωποφαγία, ο κοινωνικός αυτοματισμός και το κυνήγι μαγισσών. Καταλαβαίνουμε πως στις αναμπουμπούλες κάποιοι χαίρονται, αλλά ειλικρινά δεν είναι η κατάλληλη εποχή. Ούτε για επιδίωξη προσωπικών οφελών, ούτε για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Γιατί οι μάσκες θα πέσουν πολύ γρήγορα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης