Θετικής ανταπόκρισης έτυχε η πρωτοβουλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη να αναπτυχθεί σε όλη την Αχαΐα λαϊκή αλληλεγγύη, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, από τους υπόλοιπους Δημάρχους του νομού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Δήμαρχοι Αιγιάλειας Θ. Παναγόπουλος, Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, Δυτικής Αχαΐας Χρ. Νικολάου, Ερυμάνθου Θ. Καρπής η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας Κατερίνα Γεροπαναγιώτη καθώς και Αντιδήμαρχοι των Δήμων Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι Δήμαρχοι συμφώνησαν ότι επιβάλλεται να αναπτύξουν κοινές δράσεις για να στηριχθούν τα λαϊκά στρώματα τα οποία δοκιμάζονται σκληρά ενόψει και του νέου μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΚΤ, ΔΝΤ) κατέθεσαν δε αξιοποιήσιμες προτάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον κοινό στόχο. Ο Δήμαρχος Πατρέων έκανε εισήγηση θέτοντας διεκδικητικό πλαίσιο τριών σημείων όπου και υπήρξε επ’ αυτού συμφωνία για ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Η εισήγηση του Δημάρχου Πατρεών Κώστα Πελετίδη έχει ως εξής:

«Η Δημοτική μας Αρχή σας παρουσιάζει σήμερα ένα πλαίσιο δράσης, πολιτικών πρωτοβουλιών και μέτρων για την ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης για τη στήριξη της φτωχολογιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιδιώκουμε να ακουστεί δυνατά, να αγκαλιάσει τα λαϊκά στρώματα το σύνθημα κανένας μόνος του στην κρίση, στα μνημόνια και στη φτώχεια.

Οι εργατοϋπάλληλοι, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι που θα υποστούν τα νέα βάρβαρα μέτρα της συμφωνίας – μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ. πρέπει να οργανώσουν και να ενισχύσουν την αντεπίθεσή τους για να αποφύγει ο Λαός την ολοκληρωτική χρεοκοπία.

Οι Δήμοι μας με τη δική μας ευθύνη απέναντι στο Λαό δεν πρέπει να βάλουν πλάτη για να περάσουν τα μέτρα φωτιά του τρίτου μνημονίου που έρχονται να προστεθούν στα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων.

Αντίθετα, πρέπει να στηρίξουμε τη λαϊκή δράση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Τώρα δεν επιτρέπεται καμία αδράνεια, καμία αναμονή. Με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές Αλληλεγγύης και Βοήθειας να επιβιώσει ο λαός.

Πρέπει να πάρουμε Έχουν παγώσει οι διακοπές του νερού του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, η λαϊκή φτωχή οικογένεια, οι γέροντες, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που μένουν ή θα μείνουν πιθανά απλήρωτοι, οι συνταξιούχοι. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Κάθε λαϊκός άνθρωπος που θα βρεθεί σε ανάγκη να μπορεί να χτυπήσει την πόρτα των δημοτικών υπηρεσιών, να μην βρεθεί μόνος του.

Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, ανάλογα με τις ευθύνες τους, να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Δήμων όσον αφορά:

Α) τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, όλα τα προνοιακά επιδόματα, το ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών και όποιων εσόδων έχουν οι Δήμοι.

Β) τη λειτουργία και τις αναγκαίες προμήθειες κρίσιμων αγαθών και υπηρεσιών όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΑΠΗ, τα γηροκομεία, τα προνοιακά προγράμματα, τις κατασκηνώσεις για τα παιδιά, τα ΚΔΑΠ. Σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσουν και να αγκαλιάσουν τις ανάγκες όσο γίνεται περισσότερων τμημάτων του λαού που τυχόν θα βρεθεί σε ανάγκη.

Γ) Να απαιτήσουμε την άμεση κρατική παρέμβαση και τον αναγκαίο έκτακτο σχεδιασμό για τη διασφάλιση προμήθειας καυσίμων για όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες.

Ως Δήμος έχουμε ήδη πάρει τα εξής μέτρα:

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων και αναπτύσσουμε συνεργασία για τα ζητήματα της αλληλεγγύης.

Έχουν παγώσει οι διακοπές του νερού από την ώρα που ανακοινώθηκε το capital control.

Εξασφαλίσαμε καύσιμα για περίπου 2 εβδομάδες.

Έχουμε εξασφαλίσει τρόφιμα για τους παιδικούς σταθμούς για τους επόμενους μήνες.

Λειτουργούμε την κατασκήνωση στην πλαζ.

Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ έλαβε απόφαση να ενισχύσει με 10.000 στην τράπεζα τροφίμων ως πρώτη δόση.

Θέσαμε το ζήτημα και το πλαίσιο διεκδίκησης στην ΚΕΔΕ.

Ζητήσαμε έκτακτη σύγκληση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.

Έχει διασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργατοϋπαλλήλων του Δήμου για τον επόμενο μήνα όπως προβλέπεται.

Όσον αφορά στα Προνοιακά επιδόματα, έχει καθυστερήσει η πίστωση και θα καθυστερήσει ακόμη. Θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 27 Ιούλη όπως υπόσχεται το υπουργείο. Απατούμε τη δημόσια δέσμευσή του. Να μπει τέλος στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία.

Πώς συνεχίζουμε:

Ανοίγουμε τηλεφωνική γραμμή για όσους έχουν ανάγκη και διερευνούμε δυνατότητα για οργάνωση συσσιτίων από το Δήμο.

Ενεργοποιούμε καμπάνια και ενισχύουμε τις υποδομές στις τράπεζες τροφίμων.

Διερευνούμε δυνατότητα οι Παιδικοί Σταθμοί να δουλέψουν και τον Αύγουστο.

Παρεμβαίνουμε στο Καραμανδάνειο για φάρμακα που λείπουν και δημιουργία αποθεματικού ώστε να καλύψουμε ανάγκες.

Πολιτιστικές δραστηριότητες με δωρεάν πρόσβαση σε εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι.»

ΠΗΓΗ: patrastimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης