Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Κώστας Συνολάκης μίλησε στο zougla.gr για την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.

Ο κ. Συνολάκης, ο οποίος ανήκει στους κορυφαίους επιστήμονες ειδικούς στα τσουνάμι, έκανε μια ιστορική αναδρομή και υπενθύμισε τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ. και το σαρωτικό τσουνάμι στο Λιβυκό Πέλαγος που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες γειτονικές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τον σεισμό του 365 μ.Χ. τα κύματα που χτύπησαν τη Νοτιοδυτική Κρήτη έφτασαν μέχρι και τα 12 μέτρα» δήλωσε ο κ. Συνολάκης και αναφέρθηκε στις πιθανότητες που υπάρχουν για να προκληθεί διέγερση θαλάσσιου κύματος (σ.σ.: τσουνάμι) στην Ελλάδα.


(Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ)

Με βάση τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νότια νοτιοανατολικά της Κρήτης, το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουνίου, ο καθηγητής απέκλεισε κάθε πιθανότητα για τσουνάμι και δήλωσε πως «για να περιμένουμε ένα τσουνάμι ο σεισμός πρέπει να είναι πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ» και συμπλήρωσε «οι τοπικές κοινωνίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκπαιδεύσουν και τα μικρά παιδιά αλλά και τους πολίτες τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πολίτες και το κράτος για να προφυλαχθούν από τσουνάμι, είναι ένα από τα ερωτήματα στα οποία δίνει με λεπτομέρεια τις απαντήσεις του ο κ. Κώστας Συνολάκης.

Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Χουλιάρας έχει δώσει τις δικές του απαντήσεις στους αναγνώστες του zougla.gr και του Παρατηρητηρίου Σεισμών για τις πιθανότητες παρουσίασης ενός φαινομένου όπως είναι αυτό του τσουνάμι στην Ελλάδα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τσουνάμι στο Αίγιο;

Τσουνάμι και ιχθυοκαλλιέργειες

Το πρώτο εξακριβωμένο τσουνάμι στην Ελλάδα ήταν «αμυντικό»

Τεκτονικές Πλάκες

Μέσα από το Παρατηρητήριο Σεισμών του zougla.gr μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο, ενώ έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά τη σεισμική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες μετασεισμοί στην Κρήτη

Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Κρήτη


Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης