Έκκληση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να «δείξουν ξανά αίσθηση ευθύνης» ώστε να ξεπεραστεί και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού απηύθυνε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ.Ζέρβας, με αφορμή τις ανακοινώσεις για μετάβαση της πόλης στο «κόκκινο» και για τοπικό lockdown, εξέφρασε την ελπίδα πως «οι δημότες θα δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε στο τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας να μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί στους δρόμους», αναγνωρίζοντας ωστόσο την «κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και όλοι οφείλουμε να ακολουθήσουμε νέες οδηγίες και κανόνες. Αναγνωρίζω ότι οι περισσότεροι έχουν κουραστεί. Ακόμη περισσότεροι έχουν δει τα εισοδήματα τους να μειώνονται, τα μαγαζιά τους να υπολειτουργούν και τον τρόπο της ζωής τους να έχει αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Υπογράμμισε πως τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη τα αποφασίζουν οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές και αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν από πλευράς δήμου για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Όπως είπε, τα πρώτα τέσσερα λεωφορεία, από τα συνολικά 50, που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία της Γερμανίας ταξινομήθηκαν και βγαίνουν στους δρόμους, εκτιμώντας πως στο τέλος του 2020 σε κυκλοφορία θα βρίσκονται συνολικά 500 οχήματα και «η πόλη θα έχει τη συγκοινωνία που της αξίζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στάθηκε ακόμη, μεταξύ άλλων, στη διάθεση επιπλέον χώρου προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, στα κτίρια που διατέθηκαν προς τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού, στη νέα μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5% και στο «βάρος» που σηκώνει τους τελευταίους μήνες η δημοτική αστυνομία.

Η θέση της αντιπολίτευσης

Κριτική στον δήμαρχο ότι δεν απηύθυνε κάλεσμα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να καταθέσουν προτάσεις και να συστρατευτούν όλοι από κοινού στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό άσκησαν η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Γιώργος Ορφανός.

«Δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που η Θεσσαλονίκη παρουσιάζονταν ως πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας και σπεύδατε να οικειοποιηθείτε την κατάσταση. Και φτάσαμε στο lockdown. Δεν είναι όλα επικοινωνία κ.Ζέρβα και δεν μπορείτε μόνος. Η υπεροψία είναι κακός σύμβουλος όταν έχετε να διαχειριστείτε το καλό της πόλης. Η αντιπολίτευση σας ζητά να συστρατευτούμε όλοι στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό», ανέφερε η κ.Νοτοπούλου.

Από την πλευρά του ο κ.Ορφανός είπε πως «ο δήμαρχος δεν μας κάλεσε για να πούμε προτάσεις και να συστρατευτούμε όλοι μαζί στο θέμα του κορωνοϊού. Την ώρα που η πόλη καίγεται, εκείνος κοιτάει τον εαυτό του και πως θα στήσει ενιαία παράταξη. Δεν τον νοιάζει η πόλη αλλά πως ο ίδιος θα επωφεληθεί από την πόλη. Καλή δύναμη στη Θεσσαλονίκη εγώ πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Βασίλης Γάκης, εκ μέρους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», υποστήριξε ότι «αυτές οι καταστάσεις είναι δύσκολες για την πόλη μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι στιγμή ενότητας, μέτρων, στρατηγικής και σοβαρότητας και όχι για να εντυπωσιάσουμε».

«Είναι μια δραματική ημέρα για την πόλη σήμερα και μία δραματική συνεδρίαση με την έννοια της έντασης και της ανησυχίας που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Σπύρος Βούγιας. Πρόσθεσε, δε, πως «δεν μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να συμμετάσχουμε και αυτό μπορεί να αποκατασταθεί τώρα. Ολοι έχουμε την ίδια αγωνία για το τι συμβαίνει στην πόλη μας».

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο επικεφαλής, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο είπε πως τα λεωφορεία της Λειψίας «δεν είναι μια βοήθεια αλλά ήταν το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ», ενώ μίλησε για «εγκληματική κυβερνητική ευθύνη» καθώς δεν αξιοποιήθηκε ο προηγούμενος χρόνος για να παρθούν μέτρα για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης