Ένα σημαντικό βήμα για την απομείωση του ιικού φορτίου σε ασθενείς με Covid-19 μέσα σε λίγες ώρες έκαναν τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι τους χορήγησαν ρινοφαρυγγικά υπέρτονο διάλυμα.

Πρόκειται για μέθοδο διάλυσης χλωριούχου νατρίου με νερό σε αναλογία 5%. Η δοκιμαστική χορήγηση έγινε σε 20 ασθενείς της κλινικής Covid του ΠΠΝΠ, ενώ σε άλλους 5 δεν χορηγήθηκε καμία δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και μετά από χορήγηση τριών «δόσεων», καταγράφηκε μείωση του ιικού φορτίου στους συγκεκριμένους ασθενείς κατά 20 με 25%. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στο patrastimes.gr o αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κώστας Πουλάς.

Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να σηματοδοτεί νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε σχέση με τη βαρύτητα της νόσησης αλλά και της μεταδοτικότητας, καθώς η μείωση στο ελάχιστο του ιικού φορτίου σημαίνει αντιμετώπιση της μεταδοτικότητας -όσο λιγότερο ιικο φορτίο έχει κάποιος που νοσεί τόσο λιγότερο γίνεται φορέας μετάδοσης της νόσου- αλλά και λιγότερα έως καθόλου βαριά περιστατικά και νοσηλείες.

Συγγραφείς της έρευνας είναι ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Βελισσάρης, ενώ υπεύθυνος της έρευνας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κώστας Πουλάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προδημοσίευση των αποτελεσμάτων, ενώ τα συμπεράσματα έχουν σταλεί σε εγνωσμένης αξίας επιστημονικά περιοδικά στην Αγγλία.

Πηγή: patrastimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης