Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τον σεισμό της Σταμάτας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018, 08:05
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τον σεισμό της Σταμάτας
Ο σεισμός που έγινε αισθητός χθες στην Αθήνα, με επίκεντρο τη Σταμάτα Αττικής, φαίνεται πως ήταν ο κύριος, εκτιμούν οι σεισμολόγοι.

Σε δηλώσεις του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέφερε πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε εγκαταστήσει συσκευές ανίχνευσης ραδονίου στον ανατολικό Κορινθιακό, όπου διεξάγεται «ένα μεγάλο πείραμα» γύρω από το ρήγμα των Αλκυονίδων.

Ο σεισμός που έγινε αισθητός χθες στην Αθήνα, με επίκεντρο τη Σταμάτα Αττικής, φαίνεται πως ήταν ο κύριος, εκτιμούν οι σεισμολόγοιΟι εν λόγω συσκευές έχουν εμβέλεια 80 χλμ. και για αυτόν τον λόγο «έπιασαν» και τον χθεσινό σεισμό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τσελέντης είπε ακόμη πως στις 9 Ιανουαρίου είχαμε μια «πλούσια ακολουθία, εγώ την ονομάζω "προσεισμική", με 25 σεισμούς μέσα σε μία ημέρα. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει, θυμάστε εγώ τότε δεν είχα βγει να πω τίποτα».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, «αυτή η ακολουθία μπορεί να έδειχνε ότι μπορεί να ήταν προσεισμική ακολουθία. Δεν είχαμε κάτι που να μας λέει ότι θα τελείωνε εκεί. Και οι απόψεις ότι μία περιοχή δεν έχει δώσει ιστορικά σεισμούς δεν σημαίνουν τίποτα. Σας θυμίζω την Ανδραβίδα, τα Γρεβενά. Και ένας σεισμός 4,5 Ρίχτερ σε μια κατοικημένη περιοχή, όπου υπάρχουν και παλιά σπίτια, δεν είναι μια απλή υπόθεση».

«Θεωρώ ότι ο σεισμός που έγινε χθες, μάλλον, κατά 90%, μπορώ να τον ονομάσω σαν τον κύριο σεισμό αυτής της προσεισμικής ακολουθίας» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Πρόσθεσε, δε, ότι «στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουμε καταγράψει όλη τη νύχτα γύρω στους 15 μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν στα 2,9 Ρίχτερ. Δεν έχουμε δει μετατόπιση προς μεγάλους σεισμούς. Ο σεισμός έγινε στο δάσος της Ραπεντώσας, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, δεν είδαμε μετατόπιση προς Ωρωπό, προς άλλα ρήγματα, αλλά παρακολουθούμε την ευρύτερη περιοχή σε ακτίνα 35 χιλιομέτρων».

«Περιμέναμε με την έκλυση ραδονίου ότι θα συμβεί κάτι και εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε κι άλλο σεισμό ίδιου μεγέθους. Παρακολουθούμε φυσικά και τη μετασεισμική ακολουθία, εάν "κολλήσει", σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε κι έναν σεισμό λίγο μεγαλύτερο, της τάξης των 4,5 Ρίχτερ» επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κύριος Τσελέντης είπε πως το πείραμα στον ανατολικό Κορινθιακό έχει να κάνει με το ρήγμα των Αλκυονίδων, που έχει πολύ καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό. «Κάποια στιγμή θα γίνει και εκεί και ελπίζουμε να τον πιάσουμε» ανέφερε.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο zougla.gr δήλωσε ότι «στη συγκεκριμένη περιοχή την περασμένη Τρίτη καταγράφηκαν 18 μικροσεισμοί. Ο σημερινός σεισμός αξίζει την παρακολούθηση».

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, καθώς, όπως τόνισε, η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και δεν δίνει μεγάλους σεισμούς.Η σεισμική δόνηση ήταν συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Πεντέλης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες, ενώ το φαινόμενο παρακολουθείται.

Όλοι οι σεισμολόγοι συμφωνούν στο ότι υπάρχουν μικρά ρήγματα στην περιοχή και ως εκ τούτου δεν μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγαλύτερους από 5R.

Ο σεισμός

Σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική στις 22.24 το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, είχε ένταση 4,3 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στη Σταμάτα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε ένταση 4,4 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας και δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής, ενώ η διάρκειά του ήταν αρκετά δευτερόλεπτα.

Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό: «Οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22.24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας, όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018, 09:24