Καύσιμα: Στα μέσα της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για το επίδομα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, 09:16
Καύσιμα: Στα μέσα της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για το επίδομα

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τις νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα είναι οι πολίτες, οι οποίοι βάλλονται οικονομικά από όλες τις πλευρές.

Συγκεκριμένα, περίπου στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη νέα παρέμβαση στα καύσιμα, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και έχει διάρκεια τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το μέτρο θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβαση τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων όσο και τα ποσά που θα λάβουν. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε για το fuel pass ότι «εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια».

Ο δρόμος για ένα νέο πακέτο άνοιξε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, την περασμένη Τετάρτη, που δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου - Μαΐου) του 2002 όσο και για τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά τα κρατικά έσοδα, κι αυτό διότι η πορεία του τουρισμού δείχνει να είναι θετική. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πως είναι ιδιαίτερα συντηρητική, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η πρόβλεψη που περιέχεται στον Προϋπολογισμό για έσοδα φέτος που θα αντιστοιχούν στο 80% αυτών του 2019.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, το περιεχόμενο των μέτρων έχει «κλειδώσει» και απομένουν οι λεπτομέρειες, όπως το ύψος της επιδότησης και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων.

Αναλυτικά, το νέο πακέτο μέτρων για τα καύσιμα θα προβλέπει:

1. Θα έχει διάρκεια τρεις μήνες. Θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

2. Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτήν που ισχύει σήμερα.

3. Για τη βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο.

4. Το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

Έρχονται τα μέτρα... αλλά οι τιμές όλο και ανεβαίνουν!

Βέβαια, οι αυξήσεις στις τιμές βενζίνης καλπάζουν, καθώς υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα είχε μιλήσει για νέες αυξήσεις.

«Τα τιμολόγια που έρχονται είναι όλα με αύξηση. Γι’ αυτό ο μέσος όρος στην αμόλυβδη στην Αττική είναι 2,43 ευρώ το λίτρο», τόνισε η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα μιλώντας την Παρασκευή στον ΑΝΤ1. «Όσοι έχουμε παλιά παραλαβή είμαστε στο 2,40 ευρώ, αλλά οι καινούργιες παραλαβές συνεχώς ανεβαίνουν. Γι’ αυτό βλέπετε πολλά μαγαζιά με 2,50 ευρώ και 2,55 ευρώ και μιλάμε για την Αττική», σημείωσε.

Μικρή αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν σημαντικά και, από τα 124 ευρώ που ήταν την Τετάρτη, διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε ελαφρά, στην περιοχή του 1,05.

Τέλος, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή στη χώρα, της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε την περασμένη Πέμπτη στα 2,430 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 2,078 ευρώ το λίτρο.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, 13:20