Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο υδράργυρος, με τις υψηλές θερμοκρασίες να συνεχίζονται τουλάχιστον για τις επόμενες έξι με επτά ημέρες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο, για την οποία οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα είναι πιο θερμή από τις προηγούμενες χρονιές. Σε πολλές πόλεις της χώρας θα επικρατεί «ασφυξία», καθώς το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα αποπνικτικό.


(Δορυφορική φωτογραφία της Ελλάδας. Πηγή:EMY)

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται από την ΕΜΥ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται από την Τρίτη (10-7-2012) να φθάσει τους 39° και πιθανόν από την Τετάρτη (11-7-12) τους 40° Κελσίου

2) στη Θεσσαλία, στη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο μέχρι την Τρίτη (10-7-12) το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 39° και κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 40°, χωρίς να αποκλείεται μεσοβδόμαδα να φθάσει και τους 41° Κελσίου

3) στη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την Πέμπτη (12-7-12) η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 37° Κελσίου και κατά περιόδους τους 38° με 39° βαθμούς Κελσίου

4) στην Ήπειρο τους 37° με 38° και μεσοβδόμαδα κατά τόπους τους 39° Κελσίου

5) στο Ιόνιο κατά μέσο όρο η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τις πιο ζεστές ημέρες τους 36° με 37° Κελσίου

6) στα νησιά του Αιγαίου οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 35° με 36° Κελσίου και μόνο στη Νότια Κρήτη από την Τρίτη (10-7-2012) κατά τόπους και κατά διαστήματα η θερμοκρασία θα φθάνει τους 38° με 39° Κελσίου.

Δορυφορική εικόνα από την Ανατολική Μεσόγειο

Μέτρα προφύλαξης και συμβουλές

Η έγκαιρη πρόγνωση ενός επερχόμενου κύματος καύσωνα συμβάλλει στην κατάλληλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού αλλά και των πολιτών για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, μικρά παιδιά, όσοι ακολουθούν κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή ή όσοι υποφέρουν από δερματικά νοσήματα) πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε να περιορίζονται οι αρνητικές συνέπειες της ζέστης στην υγεία τους.

Τα μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλοι επίσημοι κρατικοί φορείς, π.χ., το ΕΚΑΒ, αρκούν μερικά απλά πράγματα.

Συγκεκριμένα, πρέπει:

• να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 16.00 το απόγευμα
• να αποφεύγετε την πολύωρη και κοπιαστική σωματική εργασία
• να καταναλώνετε μικρά και ελαφρά γεύματα, που αποτελούνται ως επί το πλείστον από φρούτα και λαχανικά
• να κάνετε καθημερινά πολλά και χλιαρά ντους
• να φοράτε απαραιτήτως γυαλιά ηλίου, καπέλο και ανοιχτόχρωμα ρούχα
• να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου επικρατεί συνωστισμός
• αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ενδεχόμενη αλλαγή στη δοσολογία των φαρμάκων
• να ντύνετε τα βρέφη ελαφρά και να τους δίνετε και άλλα υγρά εκτός από το γάλα, όπως νερό ή χαμομήλι.
• αν έχετε κάποιον ηλικιωμένο συγγενή, να τον συμβουλεύετε να μένει σε μέρη όπου υπάρχει κλιματισμός και να φροντίζετε να είστε σε συνεχή επαφή μαζί του, ώστε, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, να τον μεταφέρετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης