Επί σαρανταοκτώ ώρες μαίνεται η πυρκαγιά στο νησί της Θάσου και τα πρώτα ευρήματα των πυροσβεστών καταδεικνύουν ότι η φωτιά είναι προϊόν εμπρησμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, η πυρκαγιά έχει κάψει περισσότερα από πέντε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και θαμνωδών εκτάσεων ενώ ισχυροί είναι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αυξάνονται συνεχώς ενώ αυτή την ώρα στο σημείο επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συμβάλουν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες στο πύρινο μέτωπο

«Ανεξέλεγκτη ήταν σήμερα το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε χαράδρα στην περιοχή Καλλιράχη Θάσου» δήλωσε στο zougla.gr ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης.

Ο κ. Γιαννακίδης πρόσθεσε επίσης πως οι 17 πυροσβέστες που εγκλωβίστηκαν στο πύρινο μέτωπο της Μαρλούς αργά χθες βράδυ, διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Ο δήμαρχος Θάσου σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η προσπάθεια που γίνεται απ‘ όλους τους εμπλεκόμενους είναι να ελεγχθεί η φωτιά και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς». «Ωστόσο», επισήμανε, «είναι λυπηρό ότι η φωτιά κατάστρεψε το μέρος του δάσους που είχε αναδασωθεί μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1989».

Το πρωί του Σαββάτου εστάλησαν ενισχύσεις

Νωρίς το πρωί, κατέφθασαν στο νησί και νέα εκσκαπτικά μηχανήματα της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Προστασίας της Περιφέρειας, μετά τα ερπυστριοφόρα του στρατού που βρίσκονταν από το βράδυ της Παρασκευής στο νησί.

Απειλήθηκαν οικισμοί τη νύχτα στην Σκάλα Καλλιράχης

Η μάχη με την πύρινη λαίλαπα ήταν ολονύκτια και πολυμέτωπη, διεκόπη η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο του νησιού για λόγους ασφαλείας, ενώ απειλήθηκαν άμεσα κατοικίες στους οικισμούς του ΑΪ Γιώργη και της Λαγκάδας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις, κατέβαλαν τιτάνιο αγώνα ώστε να αποτρέψουν τη φωτιά να θέσει σε κίνδυνο τους δύο οικισμούς Καλλιράχης.

Σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στις 13.30 το μεσημέρι στην περιοχή Κουρουπάτα, λίγο έξω από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με επτά οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, τρία αεροσκάφη και δύο πετζετέλ, ενώ η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Την ίδια ώρα, σε ύφεση είναι η φωτιά στην περιοχή Μπάλα Αχαΐας. Ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για εμπρησμό καθώς είδαν εννέα εστίες φωτιάς να ανάβουν με διαφορά δευτερολέπτων, σε απόσταση 100 περίπου μέτρων. Ανθρώπινο χέρι, λένε, έβαλε τη φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας του Δεκαπενταύγουστου απείλησε πολλά σπίτια, αλλά και το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου, που βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε από ένα χωράφι μέσα στο χωριό Μπάλα και μέσα σε δέκα λεπτά οι φλόγες έφθασαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 08.30 σήμερα το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 21.10 το βράδυ στην περιοχή της Φιλιππιάδας, στην Πρέβεζα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο σημείο παραμένουν τέσσερα οχήματα, εννέα πυροσβέστες και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η φωτιά ξεκίνησε από σημείο κοντά στο φράγμα του Λούρου και αμέσως πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από την λίμνη Ζηρού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έκαψε περίπου 70 στρέμματα δασικής έκτασης.

Πηγή: thesstoday.gr/ patrastimes.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη 56χρονος για την πυρκαγιά στο Κατσιμίδι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013, 08:27

Σύλληψη 67χρονου στο Καπανδρίτι για απόπειρα εμπρησμού, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013, 10:15

Χίος: Σύλληψη 41χρονου για την πυρκαγιά στα Καρδάμυλα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013, 11:44

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης