Κακοκαιρία-εξπρές βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας σε πολλές περιοχές της χώρας, από τη Θεσσαλία και βορειότερα, και αναμένεται να διαρκέσει έως το πρωί της Τετάρτης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, που θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ, αλλά και τις πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, ακόμα και στα ορεινά της Αττικής.

Η κακοκαιρία έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί τα πρώτα προβλήματα, καθώς σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών βόρειων ανέμων. Δεν πραγματοποιούνται, επίσης, τα δρομολόγια των μικρών πλοίων από Σαλαμίνα για Πειραιά.Η πορεία των ανέμων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά, όπως και το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

Την Τρίτη σε όλη τη χώρα θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, ενώ κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της Aνατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του Bόρειου και Aνατολικού Αιγαίου, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας. Τα φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα εξασθενήσουν γρήγορα και το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια και στην Κεντρική Ελλάδα.

Την Τετάρτη τις πρωινές ώρες θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση τοπικά τα 9 μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Παράλληλα, τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές κατά τόπους στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει το meteo.gr, λόγω της πολύ μεγάλης ταχύτητας με την οποία το μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα, αλλά και της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με αυτό, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα ως προς τη γεωγραφική κατανομή των φαινομένων και τη διάρκειά τους, ιδιαίτερα από τα ξημερώματα της Τρίτης (8/2).

Δείτε την πορεία της καταιγίδας: 

 

Πηγές: emy.gr, meteo.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης