Το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται και ο Αύγουστος εξακολουθεί να δείχνει το φθινοπωρινό του πρόσωπο, καθώς ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους λαμβάνουν χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας με φαινόμενα κατά τόπους έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προειδοποιεί η ΕΜΥ από σήμερα το βράδυ

Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ- Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα το βράδυ
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Α.Α 18/2022) εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.
Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.
Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης

Πνίγηκαν οι Κυκλάδες 

Μεγάλες καταστροφές και προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Σαντορίνη με τους δρόμους να γίνονται ποτάμια λάσπης και να σημειώνονται κατολισθήσεις ακόμα και στο λιμάνι του Αθηνιού. 

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και σε πολλές περιπτώσεις συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Σοβαρές ζημιές με κατολισθήσεις από την ισχυρή καταιγίδα υπέστη ο δρόμος προς το λιμάνι της Σαντορίνης, όπως φαίνεται και παρακάτω από τις εικόνες. 

 

Οι έντονες καταιγίδες, οι κεραυνοί και οι τοπικές χαλαζοπτώσεις,κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας εμφανίστηκαν και στη Μύκονο. Ειδικότερα υδροστρόβιλος σημειώθηκαν στα ανοιχτά του νησιού και ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τον σχηματισμό του στα ανοιχτά της Μυκόνου. 

 

Σοβαρά τα προβλήματα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το GrTimes, τα πρώτα προβλήματα έκαναν την εμφάνιση τους στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τορώνης, μετά την «επέλαση» της κακοκαιρίας στην Σιθωνία Χαλκιδικής.

 

 

Στη Θεσσαλονίκη τα νερά κατακλύζουν δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με τα πλάνα του ThessToday, στην περιοχή της Θέρμης οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες μετά το ξέσπασμα νέας ισχυρής καταιγίδας.

 

 

H «ψυχρή λίμνη» πάνω από την Ελλάδα για τρεις μέρες

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στη ΝΑ Ευρώπη, που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται σήμερα να αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς τη χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Έτσι, ως αποκομμένο χαμηλό η «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από τη χώρα μας για τις επόμενες τρεις ημέρες, με συνέπεια να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες. Αξιοσημείωτο είναι ότι τοπικά αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo, αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης», σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας, είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων. 

Τι ανακοίνωσε η Πυροσβεστική

Τακτική ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Π.Σ. λόγω πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, πραγματοποίησε σήμερα στις 17:00, η Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Ανθυποπυραγός Τζίμα Ραφαέλα, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ενημέρωσης:

«Από τη Δευτέρα εκδηλώνονται στη χώρα μας ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το Κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε:

Την Δευτέρα 22 Αυγούστου, στην Πτολεμαΐδα, 222 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων από υπόγειους χώρους κατοικιών και επιχειρήσεων.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου, στην Αττική, 164 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, 10 κλήσεις για κοπές δέντρων και 12 κλήσεις για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου, εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Για προληπτικούς λόγους, στις 13:44 εκδόθηκε από το 112 προειδοποιητικό μήνυμα για τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και κεραυνούς που αναμένονται να επικρατήσουν τις επόμενες 48 ώρες, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, στη  Θεσσαλία, καθώς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, αλλά και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και στη βόρεια και κεντρική Εύβοια.

Το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και περαιτέρω κλιμάκωση, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανοί κίνδυνοι από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και πυρκαγιές εξαιτίας της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας που αναμένεται.

Παρότι είμαστε ακόμα στην αντιπυρική περίοδο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε τη δυναμική αυτού του φαινομένου. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πάρα πολύ έντονα.  

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους!

Στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Σε καμία περίπτωση δεν διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. 

Λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Απαιτείται από όλους μας ιδιαίτερη προσοχή»

Μήνυμα του 112 για επικίνδυνα φαινόμενα σε επτά περιοχές

Επείγουσα ειδοποίηση από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν πριν από λίγη ώρα στα κινητά τους κάτοικοι περιοχών που θα πληγούν από την κακοκαιρία το επόμενο 48ωρο.

Πρόκειται για τις παραθαλάσσιες περιοχές Αν.Μακεδονίας-Θράκης & Κ.Μακεδονίας, νησιά Β.Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν. Στερεάς Ελλάδας & Εύβοια.

 

 

«Συναγερμός» στις επτά περιοχές

Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της  Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και πιθανώς της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να καταγραφούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.

Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στη Θράκη και στο ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους. 

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/8 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου. 

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

H κακοκαιρία συνεχίζεται και την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, με έμφαση σε τμήματα της Κ. Μακεδονίας, της Αν. Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς, της Β. Εύβοιας, των Σποράδων και του Β. Αιγαίου. Οι καταιγίδες στην Ήπειρο και στη Δ. Μακεδονία είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

 Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ τοπικά μικρή άνοδο στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, και θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27-28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33-34, στην Ήπειρο από 14 έως 28-30 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 27-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 27-28 βαθμούς Κελσίου.

 Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-5 Μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32-33 βαθμούς.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης