Οκτώ άτομα συνελήφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, κατά την προσπάθειά τους να ταξιδέψουν παράνομα για το εξωτερικό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει και δημοσίευμα το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μαζί με αυτά του Ακτίου στην Αιτωλοακαρνανία και του Αράξου στην Αχαΐα, φαίνεται ότι είναι αυτά που προτιμούνται από τους διακινητές για να επιχειρήσουν να περάσουν μετανάστες με πλαστά έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, με αναλυτικό ρεπορτάζ το «Θ», είχε παρουσιάσει τη δράση του νεοϊδρυθέντος Αστυνομικού Σταθμού στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τον τρόπο που λειτουργούν τα κυκλώματα αυτά.

Οκτώ συλλήψεις

Το Σάββατο το απόγευμα σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις, συνελήφθησαν, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας από αστυνομικούς του εκεί Σταθμού 5 αλλοδαποί, δύο 28χρονοι, δύο 25χρονοι και ένας 20χρονος, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τις Βρυξέλλες Βελγίου, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα είτε ήταν πλαστά, είτε άνηκαν σε άλλα πρόσωπα.

Κατά τους αστυνομικούς ελέγχους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα Διαβατήριο Αρχών Συρίας, δύο Διαβατήρια Αρχών Ισραήλ, ένα Διαβατήριο Αρχών Ισπανίας και ένα Δελτίο Ταυτότητας Αρχών Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα, την Κυριακή το απόγευμα στο αεροδρόμιο συνελήφθησαν, τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 20, 22 και 41 ετών, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Γενεύη Ελβετίας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα είτε ήταν πλαστά.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία Δελτία Ταυτότητας Αρχών Ιταλίας.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση για όλες τις υποθέσεις, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Κυκλώματα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Θ», από τις 2 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου, οι αστυνομικοί του σταθμού στο αεροδρόμιο προχώρησαν σε 36 συλλήψεις ατόμων που επιχείρησαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα, εκ των οποίων οι 3 κατηγορούνται ως διακινητές. Συντάχθηκαν συνολικά 24 δικογραφίες.

Από την αρχή, μάλιστα, του έτους μέχρι τέλος Ιουλίου (συμπεριλαμβανομένου και της τρίμηνης δράσης του σταθμού), συνελήφθησαν συνολικά 43 άτομα για πλαστογραφία και παράνομη έξοδο από τη χώρα με την πλειοψηφία αυτών να είναι από το Αφγανιστάν (12), από την Τουρκία (7) και από το Πακιστάν (7). Επίσης συνελήφθησαν και 4 άτομα για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα.

Τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα επιλέγουν τα περιφερειακά αεροδρόμια θεωρώντας ότι είναι πιο πλημμελείς οι έλεγχοι. Βρίσκουν όμως «τοίχο», καθώς, ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, ενώ και οι αστυνομικοί πλέον έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία, διότι εκτελούσαν την ίδια υπηρεσία και πριν τη λειτουργία του σταθμού.

Οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι διακινητές είναι συνήθως τρεις, σε ό, τι αφορά τη χρήση εγγράφων (ταυτότητες ή διαβατήρια).

Υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου τα έγγραφα είναι εξ ολοκλήρου πλαστά, ενώ η δεύτερη περίπτωση είναι αυτά να είναι κλεμμένα και να έχουν αλλάξει τη φωτογραφία του κατόχου με τον αλλοδαπό που θα ταξιδέψει.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη περίπτωση που έχει καταγραφεί, όπου τα έγγραφα είναι γνήσια και η φωτογραφία του κατόχου ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά που έχει ο μετανάστης που επιχειρεί να ταξιδέψει παράνομα. Δηλαδή, οι διακινητές επιλέγουν άτομα που μοιάζουν σημαντικά με τα άτομα της φωτογραφίας της γνήσιας ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

Πηγή: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης