Μεγάλη επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Καλαμάτας η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία αφού έκανε αγνώριστα αυτοκίνητα με μηχανικές βλάβες και πολλά χιλιόμετρα… τα έσπρωχνε στην αγορά, εξαπατώντας δεκάδες πολίτες.

Αναλυτικότερα, ένας 37χρονος, ένας 46χρονος και μία 36χρονη από τη Μεσσηνία, ένας 35χρονος, ένας 42χρονος και ένας 56χρονος από την Καλαμάτα, ένας 58χρονος από την Αμφιλοχία, ένας 65χρονος και ένας 31χρονος από το Αγρίνιο, ένας 50χρονος από την Αττική και ένας 57χρονος από το Βέλγιο κατηγορούνται από κοινού για ”Εγκληματική Οργάνωση” και ”Πλαστογραφία από την οποία, το επιδιωκόμενο όφελος υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ και η βλάβη του νομικού προσώπου του Δημοσίου υπερβαίνει συνολικά τα 120.000 ευρώ”. Επίσης, κατηγορούνται για ”Απάτη με ζημία που υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ”, για Υφαρπαγή ψεύδους βεβαίωσης, ”Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα” και ”Φορολογικές Διαδικασίες και άλλες Διατάξεις – Φοροδιαφυγή”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι δράστες με αρχηγό τον 37χρονο έκαναν εισαγωγή αυτοκινήτων τα οποία παρουσίαζαν μηχανικές βλάβες και είχαν διανύσει μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων. Στη συνέχεια, με παράνομες μεθόδους μείωναν τα διανυθέντα χιλιόμετρα και έσβηναν τις βλάβες που εμφαίνονταν στο πίνακα οργάνων, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο την εμπορική αξία και μετατρέποντας το εκάστοτε αυτοκίνητο πιο ελκυστικό κατά την διαδικασία πώλησης. Έτσι παραπλανούσαν και εξαπατούσαν τον εκάστοτε αγοραστή, μεγιστοποιώντας παράνομα το κέρδος της οργάνωσης και τον παράνομο πλουτισμό των μελών της. Για την επίτευξη του σκοπού της, η οργάνωση κατήρτιζε πλαστά συνοδευτικά έγγραφα των αυτοκινήτων που προσκόμιζε στις Αρμόδιες Αρχές. Παράλληλα, εξέδιδε τιμολόγια πώλησης με τιμή πού χαμηλότερη από την πραγματική ώστε να μην δηλώνουν τα μέλη της οργάνωσης τα συνολικά εισπραχθέντα χρηματικά ποσά, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιούν τον παράνομο πορισμό εισοδήματος και να παρουσιάζουν ζημίες στην φορολογική δήλωση και στον τελικό φορολογικό έλεγχο.

Η δράση της οργάνωσης χρονολογείται από το 2017 έως και τον Ιούνιο του 2021 και προέβη σε 108 περιπτώσεις εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων στα οποία είχαν επιβεβαιωμένα μειωθεί τα διανυθέντα χιλιόμετρα, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε 551.850 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, μέσω 28 περιπτώσεων πλαστογράφησης πιστοποιητικών τεχνικού ελέγχου και τιμολογίων αλλοδαπής, η οργάνωση προέβη σε πλαστογραφία σε βάρος του Δημοσίου ύψους 168.300 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης εξέδιδαν μικρότερης αξίας τιμολόγια μη καταβάλλοντας φορολογικές επιβαρύνσεις για το χρηματικό ποσό των 383.550 ευρώ. Επίσης, κατά την προανάκριση 80 αυτοκίνητα με παραποιημένα διανυθέντα χιλιόμετρα κατασχέθηκαν στα χέρια των παθόντων – ιδιοκτητών. Στα πλαίσια της προανάκρισης διεξήχθησαν έρευνες στις οικίες δύο δραστών,  στη Μεσσήνη Μεσσηνίας όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 17.450 ευρώ, ως προερχόμενο από την παράνομη δραστηριότητα και κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πηγή: dmnews.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης