Αντισυνταγματική και παράνομη υποστηρίζουν ότι είναι, σε προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και ο πρόεδρός του Κ. Μαργέλης, η μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών στο νομό Μεσσηνίας που έγινε με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (30/2013).

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τέως υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας και δικηγόρος Αντώνης Αργυρός ο οποίος κατέθεσε τη σχετική προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το επίμαχο διάταγμα για την κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών των Ποινικών και Πολιτικών δικαστηρίων της χώρας παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων κ.λπ. (Ν. 1756/1988 και 2408/1996).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, υποστηρίζεται ότι το επίμαχο διάταγμα στερείται νόμιμης και επαρκούς αιτιολογίας, καθώς μάλιστα η προβλεπόμενη σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προηγείται της έκδοσης του διατάγματος δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, όπως απαιτεί ο νόμος.

Παράλληλα, όμως υπογραμμίζεται ότι η έντονη δικαστηριακή κίνηση στην περιοχή Μεσσηνίας μαρτυρεί και ανάγκη επαρκούς συνθέσεως των δικαστηρίων.

Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρονται δυο γνώμες του αρμοδίου προέδρου Εφετών Καλαμάτας, στις οποίες τονίζεται ότι «οι ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών της περιφερείας μας δεν επιτρέπουν την μείωση των οργανικών θέσεων, καθόσον για μεν τα Πρωτοδικεία Γυθείου και Κυπαρισσίας δεν θα είναι δυνατή η συγκρότηση κατ’ έφεση τριμελών δικαστηρίων, το δε Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχει μεγάλη δικαστηριακή ύλη, ώστε οι υπηρετούντες δικαστές μετά δυσκολίας να ανταποκρίνονται στον μεγάλο όγκο εργασίας του Πρωτοδικείου και οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες δεν επαρκούν για τις ανάγκες λειτουργίας των Ειρηνοδικείων της περιφερείας των».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σημειώνεται στην προσφυγή ότι εν όψει και «των εφιαλτικών συνθηκών καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης στην περιφέρεια Μεσσηνίας» και του γεγονότος ότι μειώνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων αντεισαγγελέων Πρωτοδικών – εισαγγελικών Πάρεδρων κατά μία, παρά την αντίθετη γνώμη του κατ’ εξοχήν αρμοδίου Εισαγγελέα Εφετών, καθιστά το επίμαχο διάταγμα «ανεπαρκώς και μη προσηκόντως αιτιολογημένο».

Τέλος, ο κ. Αργυρός επισημαίνει στην ανακοίνωσή του: «Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση στο νομό Μεσσηνίας που έχει περιέλθει η καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης με ευθύνη της Πολιτείας. Τώρα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοπικών δικαστικών αρχών, αντί να ενισχυθούν τα δικαστήρια με δικαστικούς λειτουργούς καταργούνται οργανικές θέσεις κι αυτό δεν είναι ανεκτό από τον Δικηγορικό Σύλλογο και τον λαό της Μεσσηνίας, γιατί έτσι παραβιάζεται και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το συνταγματικό δικαίωμα του λαού για γρήγορη και δίκαιη δίκη».

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης