Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες το μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην ανατολική Αττική που κατέκαψε στο πέρασμά της χιλιάδες στρέμματα δάσους και σπίτια. Η αισιοδοξία των αρχών είναι ορατή αλλά οι φόβοι για αναζωπυρώσεις παραμένουν καθώς από το μεσημέρι αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι.
Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στο Καπανδρίτι 
Για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά επιχειρούν στην περιοχή 85 οχήματα με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.


 
Πάνω από τα καμένα με ελικόπτερο ο Αλέξης Τσίπρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες εκτάσεις στην ανατολική Αττική πραγματοποιεί σύμφωνα με πληροφορίες πτήση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Καπανδρίτι

Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στο Καπανδρίτι αλλά οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Τι δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

«Δεν έχουμε ενεργά μέτωπα αυτή τη στιγμή στην μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Η κατάσταση που παρουσιάζουν τα μέτωπα της φωτιάς είναι πολύ καλύτερη, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει εξαλείψει, τόνισε ο κ. Καπάκης, καθώς όπως σημείωσε, σήμερα αναμένονται δυνατοί άνεμοι.

Το σύνολο των δυνάμεων πυρόσβεσης παραμένει σε ύψιστη επιφυλακή, είπε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, για να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Ο κ. Καπάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί τις επόμενες δυο ημέρες οι συνθήκες θα ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Στη μάχη για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς τα εναέρια μέσα

Σημειώνεται πως ήδη από τις 06:30 την προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη καναντέρ και δύο ελικόπτερα έρικσον τα οποία πραγματοποιούν ρίψεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο όσο καλύτερα γίνεται την φωτιά, πριν ενισχυθούν και πάλι οι άνεμοι.

Δεν είναι αναγκαία η συνδρομή βοήθειας από την Κύπρο 

Αν και μέσα στην ημέρα αναμένονταν να έρθουν ενισχύσεις από την Κύπρο η Γενική Γραμματεία Προστασίας ανακοίνωσε πως λόγω της κατάστασης που παρουσιάζει η πυρκαγιά δεν είναι αναγκαία η συνδρομή βοήθειας. Για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά επιχειρούν στην περιοχή 85 οχήματα με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα

Οι δυνάμεις ήταν να φτάσουν το απόγευμα της Τρίτης αλλά παρουσιάστηκε αιφνιδίως βλάβη στο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε φτάσει στη Λάρνακα για να μεταφέρει στην Ελλάδα 60 πυροσβέστες από την Κύπρο.



Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς στην αν. Αττική;

Απαγορεύτηκε από την Τροχαία η είσοδος από την εθνική οδό προς Πολυδένδρι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία τα σημεία στα οποία απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων και γίνεται εκτροπή από τους τροχονόμους, είναι τα εξής:

  • Οι δύο είσοδοι (Α και Β), απο την εθνική οδό προς Πολυδένδρι
  • Ο παράδρομος Πολυδενδρίου και Αγίου Δημητρίου
  • Πλατεία Καλάμου προς Αγίων Αποστόλων
  • Λεωφόρο Μικροχωρίου και Οδυσσέα Ελύτη
  • Λεωφόρο Καλάμουστο ύψος του Βασιλόπουλου
  • Λεωφόρο Μικροχωρίου και Καπανδριτίου
  • Λεωφόρο Καλάμου και Μικροχωρίου
  • Παραλιακή Λεωφόρο Μαρκοπούλου, απο Μαρκόπουλο προς εθνική
  • Λ. Μαρκοπούλου απο το ύψος του κοιμητηρίου προς Μαρκόπουλο
  • Πλατεία Κρύας Βρύσης προς Πολυδλενδρι
  • Γέφυρα Κιούρκων
  • Κόμβο Μαρκοπούλου από παράδρομο εθνικής οδού και
  • Λ. Καπανδριτίου στην είσοδο Πολυδενδρίου.

 
Σε επιφυλακή παραμένει η πυροσβεστική

Και για σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, σε επίπεδο «4» και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν μέσα στην ημέρα.

Συγκεκριμένα, σε βαθμό επικινδυνότητας 4 θα παραμένει στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Κρήτης, Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Φωτογραφίες:  EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Διαβάστε επίσης: Σε κόκκινο συναγερμό η Αττική

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης