Με την πληρότητα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων να αγγίζει και το 100% αναχωρούν σήμερα και οι τελευταίοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ ήδη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνεχίζεται με κατάνυξη ο εορτασμός για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Παράλληλα, σε ισχύ έχουν τεθεί έκτακτα μέτρα από τους δήμους των μεγάλων αστικών κέντρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το κύμα ζέστης, που πλήττει αυτές τις ημέρες διάφορες περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιμενική Αρχή και η Αστυνομία βρίσκονται επί ποδός, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διευκολύνουν τους εκδρομείς. Οι επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν και δεν έχουν εκδώσει εισιτήριο, πριν κατέβουν στο λιμάνι και προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία τους, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους πρακτορεία για τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων. Παράλληλα, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο είναι σημαντικό να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου είχαν προγραμματιστεί 21 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά 32 για τον Αργοσαρωνικό, 13 από τη Ραφήνα και 6 από το Λαύριο. Την Τετάρτη 13 Αυγούστου, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 20 δρομολόγια και αναχώρησαν 22.864 επιβάτες έναντι 17.305 πέρυσι, ενώ για τον Αργοσαρωνικό έγιναν 32 δρομολόγια με 6.173 επιβάτες έναντι 5.495 πέρυσι. Από τη Ραφήνα πραγματοποιήθηκαν 10 δρομολόγια με 6.201 επιβάτες έναντι 5.476 πέρυσι και από το Λαύριο 5 δρομολόγια με 1.684 επβάτες έναντι 1.535 πέρυσι.

Η προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων όλο το 24ωρο, από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας γίνεται από το τηλέφωνο, στον αριθμό 14944 του ΟΤΕ και στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρένα, αεροπλάνα και… βαπόρια – Χωρίς προβλήματα η κίνηση στις εθνικές οδούς

Από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας για το χρονικό διάστημα 14 με 18 Αυγούστου, έχουν προγραμματιστεί 2.362 πτήσεις εκ των οποίων οι 44 είναι τσάρτερ και έκτακτες. Πέρυσι την ίδια περίοδο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.034, δηλαδή φέτος είναι κατά 16,12% περισσότερες. Αυξημένη είναι η κίνηση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη μεγάλη έξοδο του Δεκαπενταύγουστου, ενώ αντίστοιχη είναι και η κίνηση στις εθνικές οδούς, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται προβλήματα.

Αύξηση παρατηρήθηκε στην έξοδο των οχημάτων που πέρασαν τα διόδια της Ελευσίνας. Από τις 00.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 18.30 το απόγευμα της Πέμπτης 39.952 αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν εκτός της πρωτεύουσας, 16% περισσότερα από το 2013 (32,923 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Αντίθετα, στα διόδια των Αφιδνών οι διελεύσεις των οχημάτων ήταν σχεδόν ίδιες με πέρυσι, με 23.686 οχήματα φέτος έναντι 23.726 πέρυσι. Αύξηση παρατηρείται και στις πτήσεις, αφού από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας για το χρονικό διάστημα 14 με 18 Αυγούστου είναι προγραμματισμένες 2.362 πτήσεις, αυξημένες κατά 16,12% σε σχέση με πέρυσι, όποτε ο αντίστοιχος αριθμός διαμορφώθηκε σε 2.034. Από τις 2.362 φετινές πτήσεις, οι 44 είναι τσάρτερ και έκτακτες.

Με σχεδόν 100% πληρότητα κινούνται τα τρένα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, ενώ όπου απαιτείται υπάρχουν ενισχύσεις στις αμαξοστοιχίες. Επίσης, τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα. Αυτό οδηγεί τα κατά τόπους ΚΤΕΛ να πραγματοποιούν έκτακτα δρομολόγια, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Αντίστοιχη αύξηση σημειώνεται και στην έξοδο των οχημάτων στα διόδια της Ελευσίνας. Από τις 00.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 18.000 αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν εκτός της πρωτεύουσας, 16% περισσότερα από το 2013. Αντίθετα, στα διόδια των Αφιδνών υπήρξε μια ελαφρά πτώση στις διελεύσεις των οχημάτων με 11.541 οχήματα φέτος έναντι 11.743 πέρσι, από τις 00.00 τα μεσάνυχτα έως τις 13.00 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι δημοφιλείς προορισμοί*

Η μικρή πόλη του νομού Πρέβεζας, Πάργα, αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων για το επερχόμενο τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Ιδανικός προορισμός για σύντομες οικογενειακές εξορμήσεις, κλέβει τα πρωτεία από το μαγευτικό Ναύπλιο που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση της λίστας των δημοφιλών προορισμών βρίσκεται το νησί των Σποράδων που συνδυάζει ηρεμία και βραδινή διασκέδαση, η Σκιάθος. Η λίστα των δημοφιλέστερων προορισμών τα συνδυάζει όλα. Αμιγώς οικογενειακούς προορισμούς όπως τα Σύβοτα Θεσπρωτίας και ο Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής μέχρι προορισμούς γνωστούς για τις ξέφρενες βραδιές όπως η Καλλιθέα Χαλκιδικής και το «Νησί των Ανέμων». Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις μέσες τιμές διανυκτέρευσης των εν λόγω προορισμών για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου με τη ψαλίδα να ανοίγει στα 51 ευρώ και να κλείνει στα 252 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

*Η λίστα δημοφιλίας προήλθε από τις αναζητήσεις που έλαβαν χώρα στην ελληνική πλατφόρμα από την 1η Μαΐου μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2014 για ταξίδια διακοπών που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 Αυγούστου μέχρι και τις 18 Αυγούστου.

Πού θα περάσουν τον Δεκαπενταύγουστο οι πολιτικοί αρχηγοί

Εκτός Αθηνών γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας βρίσκεται στη Λευκάδα, όπου και θα επισκεφτεί τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είναι στην πατρίδα του την Πύλο, ωστόσο λόγω ενός πόνου στη μέση δεν κατέφερε να παρακολουθήσει την πρωϊνή Λειτουργία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στη Σκόπελο. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είναι στην Παναγία Σουμελά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης βρίσκεται στη Ζάκυνθο, ενώ ο ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είναι στον Θεολόγο Φθιώτιδας. Άγνωστο παραμένει που θα βρεθεί το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Έξοδος με καύσωνα

Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται προ των πυλών. Μέχρι την Παρασκευή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Στα ηπειρωτικά της χώρας, κατά τόπους, θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα την Παρασκευή και στα ανατολικά το Σάββατο.

Στις Κυκλάδες θα φτάσει τους 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 38 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά κυρίως την Κυριακή, ο καιρός θα αλλάξει αισθητά με ενισχυμένους βόρειους ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές και πιθανές καταιγίδες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια. Παράλληλα θα αυξηθούν οι βόρειοι άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμώνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα νεογνά, τα βρέφη, ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Μέτρα για τις υψηλές θερμοκρασίες

Ανοιχτές είναι για τα επόμενα 24ωρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς.

Σήμερα, Παρασκευή 15 Αυγούστου, οι κλιματιζόμενες αίθουσες θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες από τις 09.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα. Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων στα τηλέφωνα: 210 5210702 και 210 5210635. Ο Δήμος Αθηναίων καλεί, επίσης, τους πολίτες να συνδράμουν ώστε να παραμένουν γεμάτα, με δροσερό νερό, τα δοχεία νερού που έχουν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Αστικής Πανίδας, σε δεκάδες σημεία της Αθήνας, για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Έκτακτα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες έχει λάβει και ο Δήμος Πειραιά. Ειδικότερα, με εντολή του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου μέχρι το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014, από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου:

Κ.Α.Π.Η. Α1
Διεύθυνση: Αντωνίου Θεοχάρη 35-37
Τηλέφωνο: 210 4511216, 210 4511385

Κ.Α.Π.Η. Β1
Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου Β’ 9-11
Τηλέφωνο: 210 4134052, 210 4134130

Αρκετές κλιματιζόμενες αίθουσες θα είναι ανοικτές τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη για τον καύσωνα. Το Συνεδριακό Κέντρο της Helexpo «Ιωάννης Βελλίδης», στον χώρο της ΔΕΘ, θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό έως και τις 16 Αυγούστου, από τις 09.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ. Οι πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα εντός του κλιματιζόμενου χώρου του συνεδριακού κέντρου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από τη μεριά του, θα παρέχει κλιματιζόμενους χώρους στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) (στις οδούς Σαχτούρη 1 και Αλεξανδρείας 27) και στο Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Μοναστηρίου 62). Οι χώροι λειτουργούν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού, από τις 08.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, έως και το Σάββατο, 16 Αυγούστου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η δημοτική αρχή του Δήμου Νεάπολης–Συκεών αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί κλιματιζόμενοι χώροι, προκειμένου να φιλοξενηθούν ηλικιωμένοι, ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και οικογένειες που δεν έχουν κλιματιστικό στο σπίτι. Ειδικότερα, ανοιχτές θα παραμείνουν οι παρακάτω αίθουσες:

α) Στη Δημοτική Ενότητα Συκεών το Γ’ ΚΑΠΗ – ΚΗΦΗ (Μεσολογγίου) και το δημαρχείο Νεάπολης – Συκεών
β) στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης το Α’ ΚΑΠΗ (Κουντουριώτη 29)
γ) στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου το Γ’ ΚΑΠΗ (Λεωφόρος Οχι) και
δ) στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων η αίθουσα συσκέψεων και το ΚΑΠΗ στο πρώην δημαρχείο.

Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, μετά το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ στη χώρα μας τις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με το οποίο θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Το Υπουργείο Υγείας, για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει, ήδη, ενημερώσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα έως και το τέλος της εβδομάδας, που αναμένεται να διαρκέσει ο καύσωνας.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

– Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
– Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
– Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.).
– Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
– Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως, πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά λουτρά και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Ποτίστρες για τα αδέσποτα τοποθέτησε λόγω καύσωνα ο Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε ποτίστρες σε διάφορα σημεία της πόλης, σε μια προσπάθεια να βρίσκουν νερό τα αδέσποτα ζώα που δοκιμάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επικρατούν στην Αθήνα.

Σε έκκλησή του μέσω Twiiter την Τετάρτη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κάλεσε τους πολίτες που μπορούν να βοηθήσουν, ώστε τα δοχεία νερού για τα αδέσποτα να μείνουν γεμάτα και όσο γίνεται πιο δροσερά.

Συμβουλές από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εν όψει του καύσωνα υπενθυμίζει στους πολίτες τα βασικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

  1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.
  3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  4. Λήψη ελαφριάς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασιακά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
  9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζεται ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Επιστροφή πινακίδων

Στην επιστροφή πινακίδων και αδειών οδηγήσης λόγω του Δεκαπενταύγουστου έχει προχωρήσει από την Τρίτη η Ελληνική Αστυνομία με απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους εν όψει τριημέρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση οι παραβάτες να καταβάλουν προηγουμένως το προβλεπόμενο πρόστιμο. Παράλληλα δεν εκτελούνται οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και αύριο 13 Αυγούστου.

Ωστόσο, από την απόφαση εξαιρούνται όσοι οδηγοί συνελήφθησαν:

  • να οδηγούν μεθυσμένοι
  • να οδηγούν με υπερβολική ταχύτητα
  • να κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα
  • να κινούνται στο αντίθετο ρεύμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης