Αντιμέτωποι με αυξήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμα και το 11,5%, θα βρεθούν εκατ. καταναλωτές ρεύματος της ΔΕΗ από τις 25 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιβάρυνση αφορά περίπου σε 2 εκατ. καταναλωτές με εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες, οι οποίοι μέχρι σήμερα εντάσσονται στη χαμηλή κατηγορία των 800 κιλοβατώρων/τετράμηνο. Σε απόλυτα νούμερα, οι καταναλωτές αυτοί θα δουν αυξημένους τους λογαριασμούς τους από 4 έως 15 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση της κάθε εξοχικής ή δευτερεύουσας κατοικίας τους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ, οι αυξήσεις δεν επηρεάζουν το κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ), στο οποίο έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί 565.000 καταναλωτές.

Επιπλέον, τα τιμολόγια όλων των άλλων οικιακών πελατών που καταναλώνουν περισσότερες από 800kWh το τετράμηνο παραμένουν αμετάβλητα, όπως επίσης δεν αλλάζει και η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου, το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς και σε ευρεία κλίμακα, με στόχο την προώθηση της ορθολογικής χρήσης ενέργειας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξουν μειώσεις σε λογαριασμούς 1,4 εκατ. καταναλωτών, οι οποίες θα είναι της τάξης του 3% . Οι μειώσεις αυτές αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξέλιξη που θα αποτελέσει μια μικρή “ανάσα” απέναντι στο πρόβλημα του υψηλού κόστους ρεύματος, το οποίο επιβαρύνει μεταξύ άλλων και την τιμή του τελικού προϊόντος ή της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Κατάργηση… επιδοτήσεων με πιέσεις της Κομισιόν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυξομειώσεις στα τιμολόγια εντάσσονται στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την κατάργηση των λεγόμενων «σταυροειδών επιδοτήσεων» (σσ: οι χαμηλότερες καταναλώσεις επιδοτούνται από ακριβότερες χρεώσεις των επαγγελματικών τιμολογίων), μετά από σχετικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι, η τιμή της κιλοβατώρας για τους καταναλωτές που εντάσσονται στην κατηγορία ≤800 KWh/τετράμηνο αυξάνεται κατά 21%, προκειμένου να εξισωθεί με εκείνη της αμέσως επόμενης κατηγορίας (800-2.000 KWh). Σημειώνεται ότι στην κατηγορία αυτή υπάρχουν περίπου 2.160.000 παροχές που αφορούν στην πλειονότητα τους εξοχικές και δεύτερες κατοικίες.

Όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ, η μείωση των «σταυροειδών επιδοτήσεων» οδηγεί σε μια πιο αναλογική τιμολόγηση της κατανάλωσης ρεύματος με βάση το κόστος και αποτρέπει έναν πελάτη να επιβαρύνεται αδικαιολόγητα με ακριβότερες χρεώσεις, προκειμένου ένας άλλος να απολαμβάνει φθηνότερες τιμές.

Συνοπτικά οι μεταβολές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ αφορούν:

• Σε μειώσεις στα τιμολόγια περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γραφεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, κτήρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, λοιπές παραγωγικές μονάδες κλπ) καθώς και κοινόχρηστους χώρους.

• Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21, για τη μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων, η μεσοσταθμική μείωση είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με κατανάλωση 2.000 kWh το τετράμηνο, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου 3,7 ευρώ/μήνα.

• Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ22, η μεσοσταθμική μείωση είναι 1% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 7.000 kWh, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €11,6/μήνα.

• Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ23, η μεσοσταθμική μείωση είναι 2,2% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και κατανάλωση το τετράμηνο 2.750 kWh την ημέρα και 2.250 kWh τη νύχτα, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου 6 ευρώ/μήνα.

• Στην κατάργηση της κλίμακας οικιακής χρέωσης για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο και ενσωμάτωσή της στην επόμενη κλίμακα χρέωσης, γεγονός που οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 11,1%, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το 11,5% και αφορά μόνο στην κατηγορία αυτή και στο σύνολο του λογαριασμού.

Ενδεικτικά, η αύξηση αντιστοιχεί στο σύνολο του λογαριασμού σε 1,9 ευρώ/μήνα για κατανάλωση 400 kWh το τετράμηνο, και 3,8 ευρώ/μήνα για κατανάλωση 800 kWh το τετράμηνο, που αποτελεί τη μέγιστη αύξηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης