Aλλάζει ραγδαία το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού από τα ξημερώματα της Τρίτης, με σημαντική πτώσης της θερμοκρασίας, ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες της Καθαράς Δευτέρας  σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις, υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους εντάσεων 4-6 μποφόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο σταδιακά μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

Αναλυτικά:

Το πέταγμα του χαρταετού φαίνεται πως θα γίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα (σε σχέση με τις τελευταίες 2-3 χρονιές όπου ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα σύμμαχος) καθώς η προβλεπόμενη μεταβολή του καιρού δεν φαίνεται να επιταχύνεται ώστε να επηρεάσει τόσο το πέταγμα όσο και την επιστροφή των εκδρομέων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα, όπως αναφέρουν οι προγνώστες του Meteoclub, θα ξεκινήσει με αραιές νεφώσεις στα δυτικά – νότια και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα , οι οποίες θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από αργά το απόγευμα και μέσα στη διάρκεια της νύχτας οι νεφώσεις προοδευτικά θα πυκνώνουν από τα βορειοδυτικά και ο καιρός σταδιακά θα καταστεί άστατος στη δυτική Ελλάδα με βροχές και πρόσκαιρα σποραδικές καταιγίδες προς το ξημέρωμα της Τρίτης. 

Οι άνεμοι θα πνέουν με “σύμμαχο” το πέταγμα του χαρταετού. Συγκεκριμένα στη δυτική Ελλάδα θα πνέουν από δυτικές – νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ.  Στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα από δυτικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από νότιες – νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ και  στα ανατολικά – νότια ηπειρωτικά τμήματα από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 έως και 6 Μποφόρ (τοπικά στο νότιο Αιγαίο και τα 7 Μποφόρ). 

Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί. 

Στην Αττική ο καιρός θα είναι ευνοϊκός  για το πέταγμα του χαρταετού στο μεγαλύτερο μέρος του νομού με την καλοκαιρία να συνεχίζεται αλλά και κάποιες αραιές νεφώσεις να συμπληρώνουν τον ουρανό. 

Οι άνεμοι από δυτικές – νοτιοδυτικές διευθύνσεις, τοπικά θα φτάσουν τα 5 Μποφόρ στα κεντρικά – δυτικά και νότια τμήματα του νομού. 

Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει μεταβολή με τη μέγιστη  να φτάνει τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου. 

Αντίστοιχα σύμμαχος θα είναι και ο καιρός στη συμπρωτεύουσα με το πέταγμα του χαρταετού να γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις , κατά τόπους πιο πυκνές από το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι από νότιες – νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.   

Την Τρίτη, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα του Αστεροσκοπείου, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει έντονη κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, τους πολύ θυελλώδεις βοριάδες εντάσεων έως 10 μποφόρ και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Στη βορειοδυτική χώρα πάντως τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η έλευση των ψυχρών αερίων μαζών, καθώς και τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 13/03.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης