Με συντονισμένη πίεση από το Μαξίμου και από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς τους επικεφαλής των υπουργείων να δράσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις, για να υλοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις στις υπηρεσίες τους και στους εποπτευόμενους φορείς, η κυβέρνηση «σφραγίζει» την επιδίωξή της για αναγκαστικές αποχωρήσεις και για ένταξη χιλιάδων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στις εκκρεμότητες που αφορούν στην αναδιοργάνωση των υπουργείων αλλά και στα χρονοδιαγράμματα δράσεων, ώστε να καταστεί δυνατόν να γίνει σύντομα το «κόψιμο» θέσεων στον στενό και ευρύτερο τομέα, όπως αναφέρει το «Βήμα», «κάνει ζουμ» το Μαξίμου, που εμφανίζει… πυρετό συσκέψεων, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό εξέπεμψε η συνάντηση για τα ζητήματα του Δημοσίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, του υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Το επιτελείο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες από τη σύσκεψη, χαρακτηρίζοντάς τη συνάντηση εργασίας. Ουσιαστικά, το Μαξίμου ανέλαβε – μέσω διαρροών – να κάνει γνωστό ότι έχει καλέσει όσα υπουργεία έχουν αντιρρήσεις για αλλαγές σε υπηρεσίες τους να άρουν τις ενστάσεις τους ή να ασκήσουν πίεση προς εποπτευόμενους φορείς για αποστολή στοιχείων που έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το βέβαιο είναι ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, με μείωση υπηρεσιών και προσωπικού στα υπουργεία και συρρίκνωση φορέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση και, κυρίως, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, οι «δεξαμενές» για απολύσεις, αλλά και το σχέδιο κινητικότητας αποτελούν κυβερνητική ατμομηχανή στον δρόμο των μνημονιακών δεσμεύσεων για μείωση του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο με τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης -ήδη το σχέδιο νόμου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση- αλλά και με το «κλείδωμα» του καταλόγου των υπό συγχώνευση / κατάργηση φορέων του Δημοσίου, με προτεραιότητα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Εν τω μεταξύ, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκφράστηκε η αντίθεση των δημάρχων στο ενδεχόμενο κατάργησης των νομικών προσώπων των δήμων. Με έμφαση στο σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης επεσήμανε ότι μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα κατάργησης όλων των Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης αλλά στην πλήρη διάλυσή της.

Συνδικαλιστές και στελέχη της αυτοδιοίκησης εκφράζουν φόβους ότι στο μεγάλο κύμα των αναγκαστικών αποχωρήσεων το 2014 (η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για 4.000 απολύσεις έως τον Δεκέμβριο του 2013 και για 11.000 το 2014) οι υπάλληλοι ΟΤΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα μέσω καταργήσεων νομικών προσώπων των δήμων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης