Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Τόνια Κανελλίδου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πόρτα του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, πρόκειται να χτυπήσει την επόμενη βδομάδα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, προκειμένου να ζητήσει να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.), το οποίο φαίνεται να «πνέει τα λοίσθια».

Κύρια αιτία του οικονομικού προβλήματος, σύμφωνα με την Ένωση, αποτελεί αφενός η άρνηση των τηλεοπτικών σταθμών να καταβάλλουν στο ταμείο των αστυνομικών το 10% των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και αφετέρου η άρνηση των αθλητικών ομάδων να δώσουν, όπως ορίζει ο νόμος, το 5% των εσόδων που προέρχονται από τα εισιτήρια.

Σύμφωνα με τον Νόμο 2574/2007, καθορίστηκε ως κοινός κοινωνικός πόρος ποσοστό 10% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αθλητικών σωματείων, των τμημάτων αμειβομένων αθλητών και των αθλητικών ανώνυμων εταιριών, για τη μετάδοση αγώνων και των συναφών με αυτούς διαφημίσεων, να εισπράττεται από τις οικείες Δ.Ο.Υ. και να αποδίδεται στο εν λόγω ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πληρώνουν…

Παρ’ όλο όμως που ο νόμος είναι σαφής, φαίνεται ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας τον έχουν γράψει «στα παλαιότερα των υποδημάτων τους», μιας και δεν έχουν καταβάλει ποτέ τα απαιτούμενα χρήματα.

Σύμφωνα με έγγραφο του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., πρόκειται για σταθμούς εθνικής εμβέλειας, οι  οποίοι αναλαμβάνουν τη μετάδοση των μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων, εισπράττοντας μέσω των διαφημίσεων πολλές χιλιάδες ευρώ.

Αποτέλεσμα της «μπαταχτσίδικης» συμπεριφοράς τους είναι το ταμείο να έχει χάσει τεράστια έσοδα και να αντιμετωπίζει πλέον πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Την ευθύνη την έχει το Δ. Σ.

Η αύξηση των φορολογικών εισφορών αποτέλεσε την αφορμή, ώστε η ένωση των αστυνομικών να αποφασίσει να προσφύγει (την επόμενη βδομάδα) στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη και να ζητήσει τη διερεύνηση του θέματος. 

Μάλιστα, πρόκειται να καταθέσει και μηνυτήριες αναφορές κατά των τηλεοπτικών σταθμών ζητώντας είτε την καταβολή των χρημάτων που χρωστούν, είτε την κατάσχεση της περιουσίας τους.

Μέλη της Ένωσης υποστηρίζουν ότι για την συγκεκριμένη κατάσταση ευθύνεται το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου (στο οποίο συμμετέχουν και συνδικαλιστές της αστυνομίας), το οποίο δεν διεκδίκησε τα οφειλόμενα, με αποτέλεσμα ο φορέας να οδηγηθεί σε οικονομικό τέλμα.

Δείτε το έγγραφο του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

 

Τι λέει η Ένωση

Η zougla.gr, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, κ. Νίκο Καραδήμα, ο οποίος δήλωσε ότι έχει επιχειρήσει πολλές φορές να έρθει σε επαφή με το Δ. Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., το οποίο όμως δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις οχλήσεις της.

«Επιχειρούμε εδώ και ένα χρόνο να έρθουμε σε επαφή με το ταμείο αλλά δεν μας ακούν. Ζητήσαμε να μάθουμε κάποια αριθμητικά δεδομένα και μας απάντησαν μέσα στον Μάρτη. Οι απαντήσεις όμως δεν ήταν σαφείς. Πιστεύω ότι την ευθύνη τη φέρει το διοικητικό συμβούλιο από το οποίο δεν είχαμε την ενημέρωση που έπρεπε. Διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα κανάλια δεν αποδίδουν το απαιτούμενο ποσό γι’ αυτό και θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις προέβη και ο γενικός γραμματέας της ένωσης, κ. Σπήλιος Κρικέτος, ο οποίος τόνισε ότι το ταμείο έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές και απειλείται με κατάρρευση.

«Θα καταφύγουμε στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και να εισπραχθούν τα συγκεκριμένα χρήματα. Είναι ζωτικής σημασίας για το ταμείο των αστυνομικών, το οποίο κινδυνεύει να αφανιστεί» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης