Σε κατασχέσεις και βαριά πρόστιμα προχωρούν οι φορολογικές αρχές κατά των σκαφάτων Ελλήνων που περιλαμβάνονται στη λίστα Ντάισελμπλουμ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον κατάλογο που προ μηνών παρέδωσε προς διερεύνηση στον Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ και περιλαμβάνει τα κότερα που φέρουν σημαία Ολλανδίας.

Οι εν λόγω «καπετάνιοι της φοροδιαφυγής» διαμένουν στο Ψυχικό, στη Γλυφάδα, στη Ρόδο, στη Θεσσαλονίκη, στην Κηφισιά, στο Κολωνάκι, στην Κόρινθο.

Περίπου 100 ιδιοκτήτες δεν τα είχαν δηλώσει ποτέ, ενώ τα υπόλοιπα εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2005-2013 είτε με ελλιπή στοιχεία είτε με ανακριβή ως προς το μήκος, τη δαπάνη αγοράς κλπ., με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν σωστά τα τεκμήρια διαβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιέσεις της Εφορίας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενώ θα ασκηθούν και ποινικές διώξεις. 

Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ύψος της φοροδιαφυγής σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτή διαμορφώνεται με βάση τις φορολογικές ατέλειες. Για την ώρα, τα αποτελέσματα της έρευνας της λίστας Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το bankingnews, αποτυπώνουν τα εξής:

– Πολλοί ιδιοκτήτες είχαν περάσει τα σκάφη σε εταιρείες τους, που ήταν όμως άσχετες με τη ναυτιλία. Σκάφη αναψυχής βρέθηκαν να έχουν σαν ιδιοκτήτη κατασκευαστικές εταιρείες, επιχειρήσεις διαχείρισης ακινήτων, εκμετάλλευσης κυλικείων, ακόμα και… κλινικές!

– Από τα 283 σκάφη της λίστας με ολλανδική σημαία, μόνο το 1/3 είχε δηλωθεί κανονικά στην ελληνική Εφορία.

– Το 75% των ιδιοκτητών (181 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) βρέθηκε ότι χρωστούν στο Δημόσιο 6,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκατομμύρια είναι ήδη ληξιπρόθεσμα εδώ και χρόνια. Μια κατασκευαστική εταιρεία χρωστά από μόνη της πάνω από 500.000 ευρώ στο Δημόσιο.

– 55 φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωναν το σκάφος τους στην Εφορία χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι είναι μέλη εταιρειών, αλλά πολλοί δηλώνουν και μισθοσυντήρητοι ή… ανεπάγγελτοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης