Της Άντζελας Πεΐτση

«Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμα και από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση, μας είχε πει πως δε θα επιβάλλει νέους φόρους στα καπνικά είδη. Ακόμα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ανέβαζαν τον καπνικό φόρο ήταν λάθος. Κι ενώ λοιπόν όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η σημερινή κυβέρνηση, είχαμε διαβεβαιώσεις και από την κ. Βαλαβάνη κι από τον κ. Αλεξιάδη, πως δεν πρόκειται να υπάρχει αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ξαφνικά βλέπουμε 0,50 λεπτά του ευρώ, αύξηση από 1/1/2017. Αυτό σημαίνει πως θα κλείσουν επιχειρήσεις όπως ψιλικά και περίπτερα καθώς πλέον οι τέσσερις στις δέκα δε θα είναι βιώσιμες. Από τις 25.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι περισσότερες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια, σε λουκέτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου σχολιάζοντας τις νέες αυξήσεις στα είδη καπνού. Συγκεκριμένα, στο νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπεται αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2017 στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Από τις νέες αυξήσεις, του ΕΦΚ αναμένεται πως θ’ αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και συγκεκριμένα, στο υγρό που χρησιμοποιείται στις συσκευές. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. Αν και το Υπουργείο πιστεύει πως τα έσοδα υπολογίζονται σε 140 εκατ. ευρώ, ωστόσο, οι επιχειρηματίες μιλούν «για δεδομένη» έξαρση του παρεμπορίου.

Ο κ. Ιακώβου επεσήμανε: «Η νέα συρρίκνωση του κλάδου, εξηγείται πολύ απλά, καθώς οι επιχειρηματίες για να μπορέσουν ν’ ανταπεξέρθουν στη νέα αυτή αύξηση της τιμής των καπνικών ειδών, θα χρειαστούν ένα νέο κεφάλαιο κίνησης. Αυτό, αντιλαμβάνεστε πως απαιτείται ώστε και να μπορέσει ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να έχει την απαιτούμενη ανταγωνιστικότητα έναντι των υπολοίπων επιχειρηματιών αλλά και να μπορέσει να κρατήσει το στοκ που έχει. Αυτό σήμερα καθίσταται αδύνατο, αφού πέφτει το ΑΕΠ, πέφτουν οι τζίροι, πέφτουν τα αποθέματα. Επομένως, οδηγούμαστε σε νέο κλείσιμο επιχειρήσεων και «δυστυχώς» θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που έχουμε κάνει και τις είχε ανακοινώσει με «νούμερα» και η ΓΣΕΒΕΕ».

Και τόνισε: «Θα πρέπει η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του χρόνου, να πάρει πίσω τουλάχιστον ένα ποσοστό της αύξησης αυτής, για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η αγορά. Γιατί, δύο χρόνια που οι τιμές ήταν σταθερές, φαίνεται από τα νούμερα πως υπήρξε σταθεροποίηση. Διαφορετικά, η νέα αύξηση έρχεται να γίνει «ταφόπλακα» για τον κλάδος, για ακόμα μία φορά. Λυπάμαι για τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον κλάδο της μικρής λιανικής γιατί η «ταφόπλακα» δε θα είναι μόνον για τον κλάδο μας αλλά όταν θα έρθουν οι εκλογές θα αποτελέσει και «ταφόπλακα» για τη σημερινή κυβέρνηση, με την ψήφο που θα δώσουν οι συνάδερφοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρεμπόριο

Έξαρση του παρεμπορίου βλέπει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, από τη νέα αύξηση στα είδη καπνού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr είπε χαρακτηριστικά: «Είναι το μόνο σίγουρο. Είναι ένας άνισος ανταγωνιστής μας. Παρά το γεγονός πως υπήρξε σχετικός νόμος για την πάταξη του λαθρεμπορίου και μάλιστα αυστηρότερο δυστυχώς δεν εφαρμόζεται. Φανταστείτε, πως το κράτος χάνει ένα δις ευρώ, το χρόνο από τα διαφυγόντα κέρδη των ειδών καπνού και δε διαθέτει 20 εκατ. ευρώ, ώστε να πάει και να επενδύσει στα δέκα μεγαλύτερα τελωνεία της χώρας, για να βάλει το σχετικό σύστημα ελέγχου. Ένα τέτοιο μηχάνημα κοστίζει δύο εκατ. ευρώ. Δεν έχει 20 εκατ. ευρώ το κράτος ώστε να επενδύσει για να μην χάνει τόσα χρήματα, κάθε χρόνο». Παράλληλα ανέφερε: «Αν το έβλεπε ένας επιχειρηματίας «θα γελούσε».

Θα έλεγε πως αυτή η πληγή μου, θα πρέπει να την κλείσω. Χάνω ένα δις ευρώ, θα την κλείσω με 20 εκατ ευρώ, για να μειώσω αρχικά το χάσιμο αλλά θα σταματήσω πλέον να χάνω. Εδώ φαίνεται ό,τι το κράτος, δε λειτουργεί επιχειρηματικά ώστε να βοηθήσει τη μικρή λιανική αλλά λειτουργεί πολιτικά και χωρίς πολιτική βούληση ή καλύτερα με μία ανεξέλεγκτη πολιτική βούληση». Και εξήγησε: «Αν τοποθετήσει αυτά τα μηχανήματα κατά του λαρεμπορίου, δε θα κερδίσει μόνον το ένα δις ευρώ από τον δικό μας τον κλάδο, θα έχει κέρδος κι από όλα τα παράνομα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Όπως είναι τα αποκαλούμενα «μαϊμού», που αυτή τη στιγμή κατακρεουργούν και τους υπόλοιπους κλάδους του εμπορίου στη χώρα μας».

Αναποτελεσματικότητα και αποσπασματικότητα, χαρακτηρίζουν οι καπνοπώλες, τους μέχρι σήμερα ελέγχους ως προς την πάταξη του λαθρεμπορίου. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα. Μόνον στα χαρτιά υπάρχουν οι νόμοι χωρίς να γίνουν πράξη. Και… δεν ξέρω αν «ποτέ» θα γίνουν πράξη», παρατήρησε ο κ. Ιακώβου.

Τα POS

O Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας, μίλησε και για την υποχρεωτική χρήση στις επιχειρήσεις μικρής λιανικής των τερματικών POS από την 1/1/2017. «Ούτε εδώ έχει γίνει καμία συζήτηση. Κι αν δε βγάλουν «νόμο», το τονίζω «νόμο», οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί κ.κ. Τσακαλώτος και Αλεξιάδης, σχετικά με το πόσο θα είναι το ποσοστό προμήθειας που θα παίρνουν οι τράπεζες από τη χρήση του, στο λιανικό εμπόριο, θα δημιουργηθεί μεγάλος χάος μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών, από τον Ιανουάριο. Θα υπάρξει μεγάλη δυσαρέσκεια από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.».

Και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Και σ΄ αυτό ακόμα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Ζητάμε πλαφόν στο ποσοστό που θα παρακρατούν οι τράπεζες τόσο από τη χρήση των τερματικών. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνον με νόμο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης