Μετά τον πάπα Φραγκίσκο, την Αντζελίνα Τζολί, τη Σούζαν Σάραντον και τον Κινέζο ακτιβιστή Άι Γουέιγουέι, η βασίλισσα της Ιορδανίας έρχεται να προστεθεί στη λίστα των επιφανών προσωπικοτήτων που επισκέπτονται τη Λέσβο, προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα του προσφυγικού.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η σύζυγος του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β’ επισκέφθηκε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας το κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πρόσφυγες και να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η βασίλισσα Ράνια επισκέπτεται καταυλισμό με πρόσφυγες, καθώς η χώρα της είναι μια από αυτές που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στην προσφυγική κρίση που ξέσπασε λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. 

Στην Ιορδανία φιλοξενούνται περισσότεροι από 600.000 Σύροι πρόσφυγες, με την ασιατική χώρα να απευθύνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα έκκληση στον ΟΗΕ για την αποστολή οικονομικής βοήθειας. Τον Φεβρουάριο ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ είχε προειδοποιήσει ότι «το φράγμα θα σπάσει», καθώς η προσφυγική κρίση έχει υπερφορτώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της συναντήθηκε με τις Αρχές του νησιού. Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου προσέφερε στη βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια δύο μοναδικά αντίγραφα μυροδοχείων του 8ου π.Χ. αιώνα, τα οποία βρέθηκαν σε ανασκαφή στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, δηλαδή πολύ κοντά στον Καρά Τεπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επαναπροωθήσεις στα τουρκικά παράλια

Η επίσκεψη της βασίλισσας Ράνια έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τους άνδρες της προσωπικής της φρουράς να την ακολουθούν σε κάθε της βήμα.

Η επίσκεψη της βασίλισσας Ράνια έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας​Εκτιμάται πως στη Λέσβο παραμένουν περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες, με τη διαδικασία επαναπροώθησης στα τουρκικά παράλια όσων δεν δικαιούνται άσυλο να εξελίσσονται με ρυθμούς χελώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Μ. Τρίτη είναι προγραμματισμένη η απέλαση περίπου 35 μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.



Φωτογραφίες από την επίσκεψη στον Καρά Τεπέ…

Φωτό: Reuters/ lesvospost.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης