Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας στη λειτουργία στρατιωτικών φαρμακείων, με προσφυγές που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα πυρά των φαρμακοποιών στρέφονται μάλιστα κατά της απόφασης του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Φράγκου Φραγκούλη για την απόφασή του να εγκρίνει την ίδρυση και λειτουργία υποκαταστημάτων του «Στρατιωτικού Φαρμακείου Αθηνών» στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Έβρου και Ξάνθης που υπογράφουν την προσφυγή χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, με την οποία, όπως υποστηρίζουν, προκαλείται νόθευση του ανταγωνισμού σ’ έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα, όπως είναι αυτός του φαρμάκου.

Για το λόγο αυτό ζητούν ν’ ακυρωθεί τόσο η εν λόγω υπουργική απόφαση όσο και άλλη παλαιότερη, της Κυβέρνησης Πικραμμένου απόφαση τεσσάρων υπουργών με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι παροχής υπηρεσιών από τα Στρατιωτικά Φαρμακεία..

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, είχε ως συγκεκριμένο και αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια των εκλογών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις σε κρίσιμους τομείς που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, δεσμεύοντας και τη μετέπειτα κυβέρνηση. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, θα έπρεπε, η επίμαχη απόφαση να φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την προσφυγή, η ίδρυση και η λειτουργία των στρατιωτικών φαρμακείων όχι μόνο νοθεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αφού ούτε καν τηρούνται πληθυσμιακά κριτήρια αλλά δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι η υπουργική απόφαση προσκρούει σε σειρά συνταγματικών διατάξεων καθώς μπορούν να προμηθεύονται από τα στρατιωτικά φαρμακεία δεκάδες χιλιάδες πολιτών όπως είναι πολιτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ.λπ., ενώ αντίθετα υπάλληλοι άλλων υπουργείων δεν μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα.

Επίσης, σύμφωνα με την προσφυγή, θα υπάρξει νόθευση της ελεύθερης αγοράς φαρμάκων και ανατροπή των όρων του υγιούς ανταγωνισμού με σαφή κατεύθυνση τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων. Ακόμη, παραβιάζεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός, καθώς τα στρατιωτικά φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν φάρμακα με μειωμένες τιμές (-20%) αφού θα είναι απαλλαγμένα από το κόστος στέγασης και προσωπικού, ενώ δεν θα υπόκεινται σε φορολόγηση και δημοτικά τέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης