Την εκτίμησή τους ότι οι προτεινόμενες αλλαγές του νέου νόμου- πλαισίου του υπ. Παιδείας οδηγούν στην υποβάθμιση των σπουδών εξέφρασαν οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας που συνεδριάζουν στο Βόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Πρυτάνεις τόνισαν ότι η υποβάθμιση προκαλείται από την εισαγωγή ταχύρρυθμων σπουδών, ενώ θεωρούν ότι παραδίδεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων σε εξωτερικούς παράγοντες, γεγονός που όπως λένε θα οδηγήσει στην αδιαφάνεια και την εξάρτηση από ξένα προς το πανεπιστήμιο κέντρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άποψη αυτή εκφράζουν σχετικά με την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, καθώς το υπουργείο προωθεί να διοικείται κάθε ίδρυμα από ένα συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν επτά μέλη που θα προέρχονται από το ίδρυμα και επτά εξωπανεπιστημιακούς καθώς και εκπρόσωπο των φοιτητών. Ο πρύτανης θα εκλέγεται από αυτό το συμβούλιο, αλλά μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Επίσης οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι πολλές από τις διατάξεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αν ισχύσουν, τότε θα ακυρωθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας των οργάνων του πανεπιστημίου, που θα μετατραπεί τελικά σε εταιρεία. Κάτι που θα μεταφέρει το κόστος στην ελληνική οικογένεια. Επιπλέον διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις που ήδη έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια, ενώ από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις τους.

Η υπουργός Παιδείας έχει καλέσει τους πανεπιστημιακούς σε διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο της, από την Δευτέρα, οπότε θα δώσει και το τελικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης