«Σφυροκόπημα» ερωτήσεων δέχτηκε, κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ Αναστάσιος Τσολακίδης ο οποίος κατέθεσε για όσα έγιναν, ή δεν έγιναν όπως θα έπρεπε, το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φούσσα. Ο τρόπος που έδρασαν ο μάρτυρας και οι συνάδελφοι το μοιραίο βράδυ αποτέλεσε το κεντρικό ερώτημα της προέδρου του δικαστηρίου στον αστυνομικό ο οποίος επαναλάμβανε μονότονα πως έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Ενδεικτικός πάντως ήταν ο χαρακτηρισμός που έδωσε στο μάρτυρα ο θείος του Παύλου Φύσσα ο οποίος τον αποκάλεσε «αστυνόμο Σαίνη» , καταλογίζοντάς του ευθύνες για τη δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού. Σαΐνης και ο …περαστικός Ρουπακιάς

“Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να αποτραπεί η δολοφονία; ” ρώτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη τον αστυνομικό ο οποίος απάντησε: “Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή . Όλα έγιναν πολύ γρήγορα ….Δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο…”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος: Ποιο θεωρείτε καλό και ψάχνουμε το καλύτερο; Δεν σταματήσατε ούτε έναν . Μόνο τον Ρουπακιά πιάσατε που καθόταν μέσα στο αμάξι. Αυτό κάνατε… .
Μάρτυρας:”. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα Ξαφνικά είδα τα άτομα να τρέχουν βρίζοντας και φωνάζοντας.
Πρόεδρος : Ενημερώσατε το κέντρο;
Μάρτυρας : Ναι . Ενημέρωσα ότι ένας πολίτης μας είπε πως μάλωσαν αναρχικοί και Χρυσαυγίτες και μεταβαίνουμε στο σημείο. Εμείς δεν τους είδαμε. : Οταν πήγαμε δεν υπήρχε φασαρία . Εγώ είδα μόνο πεζούς, δεν είδα μηχανάκια. Αυτά τα άτομα έτρεξαν προς την Τσαλδάρη φωνάζοντας και βρίζοντας “Που πάτε βρε μ…. , κότες…”.
Πρόεδρος: Σε ποιους τα λέγανε αυτά;
Μάρτυρας : Δεν είχαμε καταλάβει . Πέρασαν από μπροστά μας . Δεν υπήρχαν διακριτικά και δεν φώναζαν κάποια συνθήματα…
Πρόεδρος : Σταματήσατε έναν απο αυτούς;
Μάρτυρας : Τους κυνηγούσαμε.
Πρόεδρος : Δεν μπορούσατε να πιάσετε έναν απο αυτούς;
Μάρτυρας : Δεν ήταν δυνατό…
Πρόεδρος : Γιατί μπροστά σας πέρασαν 20 άτομα.
Μάρτυρας : Έτρεχαν.
Πρόεδρος: Γιατί εσείς πηγαίνατε περπατώντας αργά- αργά…Περιμένατε να γυρίσουν πίσω;
Μάρτυρας : Φωνάζαμε αστυνομία.
Πρόεδρος :Σταμάτησε κανείς ;
Μάρτυρας : Οχι .
Πρόεδρος : Σας αγνόησαν;
Μάρτυρας : Ναι , σαν να μη υπήρχαμε .
Πρόεδρος : Σταματήσατε έναν απο αυτούς ;
Μάρτυρας :Δεν ήταν εφικτό …
Πρόεδρος : Δεν τρέξατε να πιάσετε κάποιον; Ήσασταν τρεις αστυνομικοί …
Μάρτυρας :Δεν γινότανε ….
Προέδρος : Υπάρχει περίπτωση να φοβηθήκατε;
Μάρτυρας :Οχι…Ήταν ένας πανικός. Στο απέναντι πεζοδρόμιο είδα 4-5 άτομα να συμπλέκονται και έτρεξα προς τα εκεί. Οι πολλοί είχαν φύγει προς τα επάνω , μακριά .
Πρόεδρος : Το βάδισμα σας πως ήταν , το τρέξιμο σας; Εκεί που ξεκινάνε δεν τους προλαβαίνετε . Πηγαίνουν 150 μέτρα και παλι δεν προλαβαίνετε. Δεν σταματάτε ούτε έναν… Δεν εμποδίστηκαν απο κανέναν σας. Είναι εύλογο το ερώτημα… Αυτοί είναι 20 και δεν καταφέρατε να σταματήσετε ούτε έναν , γιατί αυτοί αδιαφορούσαν για την παρουσία σας . : Έτρεξε κάποιος να πιάσει έναν από αυτούς. Ασχολήθηκε κανένας με αυτούς;
Μάρτυρας : Έφυγαν και δεν καταφέραμε να τους πιάσουμε… Και ο Φύσσας φώναξε “οχι εμένα ρε παιδια αυτός με μαχαίρωσε” . Είδα τον Ρουπακιά μέσα στο αυτοκίνητο και ήταν έτοιμος να φύγει . Αστραπιαία πήγα εκεί. Του είπα “που πας σταματά” . Δεν θυμάμαι αν η μηχανή του αυτοκινήτου ήταν αναμμένη .
Πρόεδρος : Αναρχικούς είδατε;
Μάρτυρας : Οχι
Πρόεδρος : Χρυσαυγίτες είδατε;
Μάρτυρας : Με τα χαρακτηριστικά όχι. Όλα έγιναν μέσα σε 4 λεπτά.

Πρόεδρος και εισαγγελέας με σειρά ερωτήσεων τους επεσήμαναν αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο μάρτυρας σε σχέση με προηγουμένες καταθέσεις του αλλά και μαρτυρίες συναδέλφων του.

Ο μάρτυρας στη διακοπή της δίκης έγινε στόχος της οργής του θείου του Παύλου Φύσσα ο οποίος του είπε:.” Σε τράβαγε από τα μπατζάκια η κοπέλα του Παύλου “αστυνόμε Σαΐνη”. Αυτό που έσπειρες θα το θερίσεις” του φώναξε βγαίνοντας από το δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔίκηΗ δίκη θα συνεχιστεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης