Νέα κατάθεση «φωτιά» στους ανακριτές που χειρίζονται το φάκελο «Χρυσή Αυγή» αποκαλύπτει στοιχεία για διακίνηση όπλων από βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά και «ύποπτες» εκρήξεις στα γραφεία του Συνδέσμου Ελευσίνας και Πειραιά, «φωτογραφίζοντας» σχέσεις της οργάνωσης με τα κυκλώματα της νύχτας.

Ο μάρτυρας ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος για άλλη υπόθεση και δηλώνει δημοσιογράφος, υποστηρίζει πως υπήρξε Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής νοτίων προαστίων και περιγράφει «σκοτεινές» πτυχές της δράσης της οργάνωσης, εμπλέκοντας ευθέως και βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ο μάρτυρας αναφέρεται στον οπλισμό της οργάνωσης που θα χρησιμοποιείτο «εν καιρώ», σε γνώση μάλιστα της κεντρικής ηγετικής ομάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι θεωρώ ότι υπάρχει θέμα διακίνησης όπλων από ορισμένους βουλευτές ή μέλη της Χρυσής Αυγής. Τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιούνταν εν καιρώ, όπως αντιλαμβάνομαι. Κυρίως ήταν πιστόλια, ακουγόταν όμως και για τουφέκια τύπου Μ16. Συνήθης τρόπος κάλυψης της μεταφοράς ή αποθήκευσης του οπλισμού αυτού ήταν φορτηγάκια ή Ι.Χ. με πλαστά στοιχεία κυκλοφορίας, που μετέφεραν δήθεν ρουχισμό. Όταν πληροφορήθηκα ότι η Αντιτρομοκρατική εντόπισε στον Πειραιά ένα τέτοιο φορτηγάκι, φοβήθηκα πολύ ότι θα το συνέδεαν με τη Χρυσή Αυγή και τις δραστηριότητές της. Ένα τέτοιο όχημα εμφανίσθηκε και στη δική μας οργάνωση και γνωρίζω ότι το διαχειριζόταν ο Ηλίας Παναγιώταρος. Όταν το είδα εγώ, ήταν κενό, γνωρίζω όμως ότι χρησιμοποιείτο σε πάρα πολλές διαδρομές για τις οποίες όμως δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο. Με αυτό το φορτηγό είχε γίνει μια μεταφορά επίπλων για τον εξοπλισμό των γραφείων μας. Εικάζω ότι υπάρχει ελαφρύς οπλισμός, αποθηκευμένος σε διάφορα σημεία, και αυτή η διαδικασία γίνεται με κεντρική εντολή και οπωσδήποτε σε γνώση της κεντρικής ηγετικής ομάδας».

Ο μάρτυρας κάνει λόγο και για δύο τουλάχιστον «περίεργες» εκρήξεις. «Θεωρώ ότι είναι άξιο διερεύνησης ζήτημα, οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στα γραφεία του Συνδέσμου Ελευσίνας και Πειραιώς το 2012 και το 2013, μιας και οι δύο εκρήξεις έγιναν σε γραφεία που τυχαία υπεύθυνος ήταν ο Γιάννης Λαγός. Θεωρώ ότι ο τύπος εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπει σε πρακτικές μπράβων της νύχτας και όχι αναρχοαριστεριστών».

Ο μάρτυρας όμως δίνει και την εικόνα της φοροδιαφυγής που υπήρχε εντός των τειχών της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:  «Ο Παναγιώταρος είχε φέρει σε εμάς στολές, αλλά τα μέλη της ασφάλειας δεν μπορούσαν να τις αγοράσουν όλοι γιατί ήταν ακριβές. Στοίχιζαν περί τα 160-180 ευρώ. Όλη η διαχείριση και εν γένει εκμετάλλευση του ιματισμού είχε ο Ηλίας Παναγιώταρος ο οποίος έφερνε μεν κάποια παραστατικά, μάλλον δελτία αποστολής, αλλά δεν ξέρω εάν υπήρχαν και τιμολόγια πωλήσεως… Πάντως πρέπει να επισημάνω ότι στην οργάνωσή μας, αλλά και σε άλλες τοπικές, υπάρχει εμπορικό τμήμα το οποίο πουλάει διάφορα μικροαντικείμενα, μπρελόκ, σημαίες, κούπες κλπ. Για αυτές τις πωλήσεις δεν εκδίδαμε νόμιμες αποδείξεις λιανικής πώλησης αλλά κουπόνια, τα οποία παίρναμε από τα κεντρικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για πιθανούς χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής ο μάρτυρας απάντησε: «Έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου ονόματα δύο μεγάλων Ελλήνων εφοπλιστών. Επί του παρόντος δεν επιθυμώ να τα αναφέρω γιατί δεν έχω διασταυρώσει την πληροφορία αυτή».

Όσον αφορά τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας είπε πως «είναι καθαρά εθνικοσοσιαλιστικός, ναζιστικός», κάτι που διακρίνεται από τα συνθήματα της, ενώ για την ιεραρχική της δομή τόνισε:«Ο Αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος αυτού. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν το γνωρίζει ή δεν το εγκρίνει ή χωρίς να έχει υποπέσει στο γενικό πλαίσιο εντός του οποίου οφείλουν όλοι να κινούνται… Κάτω από τον Αρχηγό υπάρχει ένας στενός ηγετικός πυρήνας στον οποίο ανήκουν οι Χ. Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάνης Λαγός και Γ. Γερμενής, από τους οποίους οι τρεις τελευταίοι αποτελούν το πειθαρχικό συμβούλιο της Χρυσής Αυγής».

Στην απολογία του πάντως, ο Αθανάσιος Τσόρβας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υποστήριξε πως επειδή είναι άνεργος, αυτό που τον είχε φέρει κοντά στη Χρυσή Αυγή ήταν η… διανομή ψαριών που γινόταν στην τοπική οργάνωση. Με αυτό εξάλλου το επιχείρημα προσπάθησε να αρνηθεί πως βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αν και παραδέχτηκε πως λίγο πριν τις 23.30 έλαβε κι αυτός μήνυμα στο κινητό του για να πάει στα γραφεία της Νίκαιας, ενώ ήταν με το αυτοκίνητο του στη Θηβών. «Φτάνοντας στη διασταύρωση “Δηλαβέρι” έλαβα μήνυμα με αποστολέα “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” και με περιεχόμενο: “Όσοι είστε κοντά στα γραφεία και θέλετε να βοηθήσετε, ελάτε”. Σκέφτηκα ότι μας καλούσαν για να πάμε να κουβαλήσουμε ψάρια γιατί μας είχαν πει για επικείμενη διανομή» ανέφερε ο Τσόρβας. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως φτάνοντας στα γραφεία, δεν είδε κανέναν αλλά στο δρόμο αναγνώρισε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και το ακολούθησε νομίζοντας και πάλι πως «κατευθύνονταν προς την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου» για… «κουβάλημα ψαριών», αλλά όπως είπε το έχασε από μπροστά του, όταν μπήκε ανάποδα στην οδό Τσαλδάρη. Όπως ισχυρίστηκε εκείνος δεν ήταν στο επεισόδιο ούτε στη στιγμή του φόνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης