Με παρόντα μόνο τον Πολύβιο Ζησιμόπουλο από τους νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο πατέρας του Παύλου Φύσσα -του 34χρονου που δολοφονήθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος -σύμφωνα με βούλευμα της δικαιοσύνης- της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σταθερή φωνή -αλλά ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη- ο Παναγιώτης Φύσσας μιλάει για το παιδί του «που ενοχλούσε», όπως είπε, «με τα τραγούδια του τη Χρυσή Αυγή και γι’ αυτό δολοφονήθηκε».

Η δολοφονία του, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Φύσσα, έγινε κατόπιν εντολής. Συγκεκριμένα, μίλησε για «επαγγελματικό χτύπημα» και τόνισε πως, όταν τον ειδοποίησαν πως χτυπήθηκε ο Παύλος, το μυαλό του πήγε στη Χρυσή Αυγή.

Ο Παναγιώτης Φύσσας μίλησε, επίσης, για τη στιγμή που είδε το παιδί του στο πεζοδρόμιο στην αγκαλιά της κοπέλας του. «Δεν είδα αίματα και ησύχασα» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως άκουσε να λένε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς, όταν μαχαίρωσε τον Παύλο, έστριψε το μαχαίρι.

«Τότε θυμήθηκα πως ο γιατρός μού είπε πως το χτύπημα ήταν επαγγελματικό. Αυτό το χτύπημα είχε ως συνέπεια να χυθεί το αίμα εσωτερικά, γι’ αυτό δεν είδα αίμα στο πεζοδρόμιο. Ήθελε να πεθάνει από αιμορραγία» είπε και συνέχισε: «Ο Παύλος άντεξε λίγα λεπτά και υπέδειξε τον δολοφόνο του και του φώναξε “που πας, με μαχαίρωσες και φεύγεις;”. Το χτύπημα στην καρδιά ήταν επαγγελματικό, οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα».

Το κίνητρο του δράστη

Η πρόεδρος επανήλθε με ερωτήσεις στο θέμα του κινήτρου και ο Παναγιώτης Φύσσας απάντησε: «Όταν βρίζεις κάποιους και νομίζεις ότι είσαι ο Ελληναράς και θα σώσεις την πατρίδα. Πιστεύεις ότι οι κακοί πρέπει να πεθάνουν. Μου είπαν ότι ο τρόπος που γύρισε και κοίταξε το παιδί μου ήταν σαν να έλεγε “έτσι σκοτώνω εγώ ρε” και το κάνει και εδώ όταν κοιτάζει…».

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα θεωρεί βέβαιο ότι υπήρξε τηλεφωνική εντολή για τη δολοφονία. «Δεν κάνουν κάτι χωρίς εντολή» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εδώ και να σηκωθούν από την καρέκλα τους χρειάζονται το “εγέρθητι”».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη των ερωτήσεων ανέλαβαν η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Eισαγγελέας: Είχε δεχθεί απειλές στο παρελθόν για τα τραγούδια του από μέλη της Χ.Α.;
Π. Φύσσας: Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο.

Εισαγγελέας: Θα μπορούσαν οι αστυνομικοί να μεσολαβήσουν και να μην οδηγηθούμε στο μοιραίο;
Π. Φύσσας: Σίγουρα θα μπορούσαν, ήταν περίπου, απ’ ό,τι έμαθα, έξι άτομα.

Εισαγγελέας. Ποιος έστειλε τον Ρουπακιά να σκοτώσει τον γιο σας;
Π. Φύσσας: Από ό,τι ξέρω από τη δικογραφία, αυτήν την εντολή την έδωσε ο Πατέλης. Συμμετοχή είχαν κι άλλοι.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: H ιεραρχία της Χ.Α. ήταν άσχετη με τον φόνο;
Π. Φύσσας: Όχι βέβαια και για να σηκωθούν από κάτω, εντολές παίρνουν.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Ο αρχηγός της δολοφονικής οργάνωσης ενημερώθηκε μετά τη δολοφονία του γιου σας;
Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη: Ποιον εννοείτε;
Π. Φύσσας: Ο Μιχαλολιάκος. Είναι τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του γιου μου.

Πρόεδρος: Για το σκέλος της εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορείτε να ρωτάτε.
Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Σας γαλήνεψε η ανάληψη πολιτικής ευθύνης που έγινε τελευταία;
Π. Φύσσας: Όχι βέβαια.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν στον Παναγιώτη Φύσσα άρχισαν να θέτουν ερωτήσεις οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

«Σέβομαι τον πόνο σας» του είπε μία από τις συνηγόρους και εκείνος της απάντησε «μην παίζεις με εμένα. Δεν σέβεσαι, αν σεβόσουν δεν θα ήσουν εδώ». Η πρόεδρος απευθυνόμενη στον Παναγιώτη Φύσσα παρατήρησε : «Σας παρακαλώ κύριε μάρτυρα κάντε υπομονή. Θα σας ρωτήσουν όλοι, τη δουλειά τους κάνουν».

«Με κάθε σεβασμό» είπε και ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά απευθυνόμενος στον πατέρα του αδικοχαμένου μουσικού «άρχισαν οι ηρωνίες» του απάντησε εκείνος.

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά έθεσε σειρά ερωτήσεων στο μάρτυρα και επιχείρησε να αποδυναμώσει τη μαρτυρία του γιατρού που επικαλέστηκε ο πατέρας του Πάυλου Φύσσα ο οποίος είπε ότι «ήταν επαγγελματικό το χτύπημα». Μάλιστα, ο συνήγορος σχολίασε πως είναι πιθανό ο γιατρός να προσπάθησε να καλύψει το γεγονός της καθυστέρησης του ΕΚΑΒ.

«Να το μάθετε επαγγελματικά και στους άλλους» του φώναξε ένας από τους φίλους του Παύλου Φύσσα βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Φύσσας περιέγραψε τη στιγμή που είδε το γιο του πεσμένο στο πεζοδρόμιο. «Ήταν παγωμένος και κατουρημένος. ´Ηλπιζα ότι θα τον επαναφέρουν» είπε.

Φωτιά άναψε και η παρατήρηση συνηγόρου υπεράσπισης ότι «η Ελλάδα θρηνεί τρία νέα παιδιά. Είναι το καθήκον μου…» είπε ο συνήγορος. «Δεν είναι το ίδιο» απάντησε η πολιτική αγωγή.

Ένταση δημιουργήθηκε και όταν η υπεράσπιση με αιχμή την κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα ότι ο γιος του στοχοποιήθηκε λόγω της μουσικής του αναφέρθηκε στους στίχους των τραγουδιών  «μόνο αντιφασιστικά τραγούδια δεν ήταν αυτά . Εξέφραζαν κάποιες ανησυχίες» παρατήρησε ο συνήγορος . Οι φίλοι του μουσικού αντέδρασαν αμέσως φωνάζοντας «τι λέει ο καραγκιόζης. Τότε να γράψει κανένα καινούργιο τραγούδι».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του, ο Παναγιώτης Φύσσας ξέσπασε και βγαίνοντας απότη δικαστική αίθουσα είπε «120 δολοφόνοι είναι εδώ μέσα» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους ενώ η μητέρα του Παύλου συμπλήρωσε «5-6% είναι οι δολοφόνοι».

Πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης της φερόμενης ως ηγετικής ομάδας, μεταξύ των οποίων και οι πρώην και νυν βουλευτές , δεν έκαναν καμία ερώτηση στον Παναγιώτη Φύσσα. Η δίκη διεκόπη για την ερχόμενη Παρασκευή οπότε και αναμένεται να καταθέσουν η μητέρα και η αδελφή του αδικοχαμένου μουσικού.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε, λίγο πριν ο πατέρας του Παύλου Φύσσα ξεκινήσει την κατάθεσή του στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή, όταν ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία σε βάρος του από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε αμέλεια και στη συνέχεια σε θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Οι συγγενείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα αντέδρασαν και φώναξαν: «Από πρόθεση ήταν».

Νωρίτερα, ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Γ. Ρουπακιάς αποδέχτηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας αλλά όχι της εγκληματικής οργάνωσης.

Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης