Για 4,5 μήνες παρείχε ανασφάλιστη τις υπηρεσίες της ως οικιακή βοηθός στο σπίτι του αντιδημάρχου Ιλίου, Φώτη Μαρκόπουλου. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει στη zougla.gr η κα Άννα Σκεφοπούλου.

Η κα Σκεφοπούλου, όπως μας είπε, εργάστηκε στην κατοικία του κ. Μαρκόπουλου και της συζύγου του, κας Ξεκαλάκη, από τις 17/2/2010 μέχρι και τις 30/6 του ίδιου χρόνου, διάστημα κατά το οποίο οι εργοδότες της δεν της κόλλησαν ένσημα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις που είχε από τους ίδιους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συμφώνησα να ξεκινήσω να εργάζομαι με την προϋπόθεση ότι θα είχα ασφαλιστική κάλυψη» επισημαίνει η κα Σκεφοπούλου, η οποία, σημειωτέον, αν και καθηγήτρια Γερμανικών, αναγκάστηκε να παρέχει τις υπηρεσίες της ως οικιακή βοηθός, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η κα Σκεφοπούλου τονίζει ότι οι εργοδότες της τής ζήτησαν να εργαστεί αρχικά για έναν δοκιμαστικό μήνα και στη συνέχεια θα προχωρούσαν, αν και οι δύο πλευρές ήταν σύμφωνες, στην κανονική πρόσληψη που προφανώς περιελάμβανε ασφάλεια.

Ο χρόνος όμως περνούσε και ο ένας- δοκιμαστικός- μήνας έγινε τέσσερις… και ούτε φωνή ούτε ακρόαση για ένσημα… Όπως τονίζει η ίδια, τις φορές που θέλησε να πάρει συγκεκριμένη απάντηση για το θέμα, εισέπραττε ειρωνεία και αδιαφορία.. Έχοντας, λοιπόν, ως μόνη επιλογή την παραίτηση, το πρωινό της 30ης Ιουνίου η κα Σκεφοπούλου σταμάτησε να εργάζεται για την οικογένεια Μαρκόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει και όσα δικαιούνταν. Προχώρησε σε καταγγελία στο Ι.Κ.Α. Καματερού, από όπου διεκδικούσε αναδρομικά τα ένσημά της. Η απάντηση ήταν αποκαρδιωτική, καθώς σύμφωνα με έναν νόμο, οι οικιακοί βοηθοί δεν μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά ένσημα! Σε επικοινωνία που είχαμε με το εν λόγω Ι.Κ.Α. μας είπαν ότι αυτή είναι η νομοθεσία και υποχρεούνται να κινούνται με το γράμμα του νόμου… Αναμφίβολα, λέμε εμείς, αλλά ποιος νόμος είναι αυτός που ορίζει οι εργαζόμενοι να χάνουν, ουσιαστικά, τα ένσημά τους; Τον κόπο τους; Ερώτημα αναπάντητο…

Στη συνέχεια, η καταγγέλλουσα διεκδίκησε και το επίδομα αδείας, το οποίο δεν της είχε αποδοθεί και δικαιούνταν, και που τελικά έλαβε από τον κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος, μέσω του δικηγόρου του, έσπευσε εγγράφως να εξασφαλίσει ότι η κα. Σκεφοπούλου θα παραιτηθεί από κάθε άλλη αξίωσή της σχετικά με την αναφορά της στην Επιθεώρηση Εργασίας.

           

Ακούστε τι λέει η κ. Σκεφοπούλου:

Η zougla.gr, ως όφειλε, επικοινώνησε στη συνέχεια με τον αντιδήμαρχο Ιλίου, Φώτη Μαρκόπουλο, προκειμένου να του γνωστοποιήσει την καταγγελία εις βάρος του, αλλά και να ακούσει τη δική του άποψη πάνω στο θέμα.

Ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι η κα Σκεφοπούλου τον απειλεί και έχει βάλει σκοπό της ζωής της να τον εκδικηθεί και να τον διαπομπεύσει, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι της, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει από πού πηγάζει αυτή η εμπάθεια, καθώς, όπως τονίζει, υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις απέναντί της.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των ενσήμων, ο κ. Μαρκόπουλος επισημαίνει ότι είχαν συμφωνήσει με την κα Σκεφοπούλου το πρώτο τρίμηνο της συνεργασίας τους να είναι δοκιμαστικό. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό η ίδια λάμβανε το ποσό της ασφάλισης σε χρήμα, ύστερα από δικό της αίτημα, καθώς αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα, όπως είπε στον ίδιο.

Ο αντιδήμαρχος επιμένει ότι ουδέποτε εργαζόμενος σε αυτόν δεν υπήρξε ανασφάλιστος και ότι η κα Σκεφοπούλου τύγχανε πολύ καλής αντιμετώπισης από τον ίδιο και την οικογένειά του, ενώ συχνά αυτή η συμπάθεια εκφραζόταν με διάφορα δώρα στην ίδια. Από τη μεριά της, η καταγγέλλουσα επισημαίνει ότι την ίδια τακτική ο κ. Μαρκόπουλος εφάρμοζε και με την προηγούμενη οικιακή του βοηθό, την οποία και απασχολούσε ανασφάλιστη επί σειρά ετών.

Μάλιστα, τονίζει ότι ο ίδιος επιχείρησε να της κολλήσει αναδρομικά τα ένσημά της, ωστόσο το Ι.Κ.Α. του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: .. άραγε ο αντιδήμαρχος Μαρκόπουλος έχει πέσει θύμα συκοφαντίας λόγω της ιδιότητάς του, όπως ο ίδιος υποστηρίζει,  που σημαίνει ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω, ή έχουμε να κάνουμε με κλασική περίπτωση εργασιακής εκμετάλλευσης από έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά εις βάρος μιας πολύτεκνης μητέρας που βρέθηκε στην ανάγκη;

Εμείς ως zougla.gr θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να αναδείξουμε το περιστατικό που έφθασε στα γραφεία μας, παρατάσσοντας τις απόψεις και των δύο πλευρών. Τα συμπεράσματα δικά σας…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης