Έβαλαν χέρι σε επίδομα τριτέκνου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016, 14:24
Έβαλαν χέρι σε επίδομα τριτέκνου
Στην Ελλάδα του 2016, με την ανεργία να έχει φτάσει σε αρνητικό υψηλό και τη φορολογία να έχει εξελιχθεί σε μία ιδιότυπη δήμευση των εισοδημάτων, το κράτος δείχνει πιο ανάλγητο από ποτέ. Μπορεί το ίδιο να μην είναι ικανό να διευθετήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, αλλά παραμονεύει σαν «κέρβερος» για να κατάσχει χρήματα ακόμα και από απόρους. 

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η καταγγελία που έφθασε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Συγκεκριμένα o κ. Aλέξης Γ. από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε στο zougla.gr ότι το κράτος τού κατέσχεσε το σύνολο του επιδόματος τέκνων που δικαιούται.

Πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, όπως πολλοί άλλοι επαγγελματίες, είχε κάποια μικρά χρέη προς το ΤΕΒΕ και το Δημόσιο. Άνεργος τα τελευταία χρόνια, καταφέρνει και τα βγάζει πέρα με το επίδομα τέκνων που εισπράττει από τον ΟΓΑ.

Πηγαίνοντας στις 21 Ιουλίου να εισπράξει το ποσόν που δικαιούται, παρατήρησε ότι ο λογαριασμός τoυ είχε κυριολεκτικά αδειάσει...

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδόματα τέκνων έως 1.000 ευρώ είναι ακατάσχετα και δεύτερον ότι το ποσόν που δικαιούται ο καταγγέλλων ανέρχεται στα 740 ευρώ ανά τρίμηνο.

Αυτή τη φορά όμως, εκτός του ανωτέρω ποσού, τού πιστώθηκαν επιπλέον 370 ευρώ με αποτέλεσμα οι συνολικές απολαβές να ξεπερνούν το ακατάσχετο όριο των 1.000 ευρώ. Το συνταρακτικό της υπόθεσης είναι ότι τα 370 ευρώ είναι το ποσόν που όφειλε ο ΟΓΑ στην οικογένεια ήδη από το προηγούμενο τρίμηνο!!!

Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι λόγω της ιδιότυπης «στάσης πληρωμών», πολλές φορές τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους με αποτέλεσμα αυτές να μετακυλίονται χρονικά εις το διηνεκές. Στις 21 Ιουλίου λοιπόν, καταβλήθηκαν στο καταγγέλλοντα τόσο το τα 740 ευρώ που του αναλογούσαν για το τελευταίο τρίμηνο, όσο και τα χρωστούμενα, ύψους 370 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν -δεδομένου ότι το συνολικό ποσόν ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ- η τράπεζα να του κατασχέσει παρατύπως το σύνολο των χρημάτων.

Μάλιστα, ο Γολγοθάς του δεν τελείωσε εκεί. Στην αρχή προσήλθε στη Ζ' Εφορία Θεσσαλονίκης όπου του τονίστηκε ότι το επίδομα τέκνων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ είναι ακατάσχετο. Εν συνεχεία, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, προσήλθε σε τραπεζικό υποκατάστημα για να βρει το δίκιο του. Εκεί ο διευθυντής, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την εφορία, ενημέρωσε τον καταγγέλλοντα ότι το επίδομα των τριτέκνων εξαιρείται του ακατάσχετου, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει.

Τελειώνοντας την επικοινωνία μας ο κ. Αλέξης εξέπεμψε κραυγή αγωνίας, λέγοντας ότι έχει φτάσει στα όριά του, καθώς εκτός του γεγονότος ότι του κατάσχεσαν παράνομα το επίδομα, τα χρέη... τρέχουν.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι άνεργος. Έχω χρεωθεί ΕΝΦΙΑ για το σπίτι που μένουμε, το δάνειο του οποίου θεωρείται κόκκινο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του:


Για το θέμα αυτό, όπως και για άλλες αντίστοιχες καταγγελίες, το zougla.gr επικοινώνησε με τον γνωστό φοροτεχνικό Αντώνη Μουζάκη. Ο κ. Μουζάκης δήλωσε ότι: «Το Υπουργείο Οικονομικών, όταν υπάρχουν οφειλές προς αυτό, λαμβάνει μέτρα όπως κατάσχεση εις χείρας τρίτου. Στα πλαίσια αυτά, υπάρχει μία αυτοματοποιημένη διαδικασία που ορίζει ότι όταν κάποιος χρωστάει, τότε του δεσμεύουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Όταν πρόκειται για μισθούς, συντάξεις ή βοηθήματα και αυτά δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης. Παρά ταύτα, βλέπουμε ότι πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο, γιατί η τράπεζα δεν γνωρίζει την προέλευση των χρημάτων (σ.σ. δηλαδή αν πρόκειται για βοήθημα, μισθό ή σύνταξη). Έτσι κατάσχονται χρήματα ενώ δεν θα έπρεπε».

Στην ερώτηση, τέλος, πώς θα πρέπει να πράττουν οι πολίτες απέναντι σε αυτή τη παράτυπη πρακτική, ο κ. Μουζάκης ανέφερε: «Οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές και στην τράπεζα ούτως ώστε να ονοματίσουν τους λογαριασμούς τους ως μισθοδοσίας, σύνταξης ή βοηθήματος για να σταματήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο».

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κυρίου Μουζάκη:

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016, 14:31