Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ιατρός Παντελία Βεργοπούλου που παρακολουθεί τους κρατούμενους-απεργούς πείνας Παναγιώτη Αργυρού και Φοίβο Χαρίση. Κατά την τελευταία της ιατρική επίσκεψη στο νοσοκομείο Αττικό όπου νοσηλεύονται, η κα. Βεργοπούλου διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησής των δύο νεαρών ενέχει κινδύνους για ενδεχόμενη επιδείνωση της υγείας τους, και με προσωπική της επιστολή, καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΕΛ.ΑΣ. να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες αυτές.

Παρατίθεται η ιατρική γνωμάτευση που εστάλη στο zougla.gr:

«Η παρακάτω υπογράφουσα σήμερα επισκέφτηκα ως προσωπική τους γιατρός, στο νοσοκομείο Αττικό, τους κρατούμενους απεργούς πείνας Αργυρού Παναγιώτη και Χαρίση Φοίβο που νοσηλεύονται φρουρούμενοι σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο νοσηλείας- κελί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι δύο απεργοί πείνας διανύουν την 21η μέρα απεργίας και έχουν χάσει περίπου το 13% του αρχικού τους σωματικού βάρους (η αναφορά είναι ασαφής και όχι ακριβής, καθώς οι απεργοί δεν έχουν ζυγιστεί τις τελευταίες μέρες της παραμονής τους στο νοσοκομείο).

Ο Αργυρού Παναγιώτης παρουσιάζει υπογλυκαιμία με σάκχαρο 54 και υποθερμία (θερμοκρασία κάτω από 36 °C), σε σειρά μετρήσεων, υπόταση και επιγαστραλγία. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει σταματήσει τη λήψη ζάχαρης από διημέρου.Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να έχω ιατρική ενημέρωση από εφημερεύοντα ιατρό της κλινικής ,όπου νοσηλεύεται, με αποτέλεσμα να μην έχω εικόνα από τις βιοχημικές και αιματολογικές παραμέτρους του,καθώς επίσης και από τα ευρήματα των απεικονιστικών ελέγχων και του ΗΚΓ.

Ο Χαρίσης Φοίβος έχει σάκχαρο ορού 80 και ήπια ταχυκαρδία (αυξημένες σφύξεις).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και στους δύο απεργούς διαπιστώθηκε ορθοστατική υπόταση και αναφερόμενο αίσθημα ζάλης – εντονότερο κατά την έγερση. Επίσης και οι δύο απεργοί αιτιώνται για αίσθημα αδυναμίας, καταβολής και μυικής αδυναμίας. Και οι δύο αρνήθηκαν την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, γλυκόζης και ηλεκτρολυτών, ενώ ο Αργυρού Παναγιώτης δεν λαμβάνει ούτε από το στόμα ταμπλέτες βιταμινών εξαιτίας της επιγαστραλγίας.

Ωφείλω να αναφέρω ότι, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο θάλαμος-κελί, όπου κρατούνται οι απεργοί πείνας, χωροταξικά είναι απομονωμένος και σε μακρινή απόσταση από το χώρο των δύο κλινικών που τους νοσηλεύουν. Σε περίπτωση που στους δύο απεργούς πείνας συμβεί κάτι οξύ που απαιτεί επείγουσα και άμεση ιατρική και νοσηλευτική αντιμετώπιση ελπίζω να έχει προβλεφθεί τρόπος άμεσης επικοινωνίας των αστυνομικών με τις κλινικές, καθώς είναι οι μόνοι που παρατήρησα ότι έχουν συνεχή οπτική επαφή με τους κρατούμενους απεργούς.

Η ιατρός: Βεργοπούλου Παντελία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης