Καταγγελίες-φωτιά για Μονάδα Αποβλήτων στη Σίνδο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 14:50
Καταγγελίες-φωτιά για Μονάδα Αποβλήτων στη Σίνδο
«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ λέει η ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία στηρίζει την κίνηση για διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη, αλλά σημειώνει πως για να γίνει το δημοψήφισμα πρέπει να εκδοθούν προηγουμένως τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα.

Στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. προχώρησαν και σε καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. (είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται την ΜΚΑ), την ΕΥΑΘ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Παγίων υπό την αιγίδα του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου.


Τόνισαν ότι η ΜΚΑ λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας, δεν κάνει ολοκληρωμένη κατεργασία αποβλήτων, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται τα λύματα σχεδόν ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό και η απόδειξη είναι η εμφάνιση ευτροφισμού στον Κόλπο της Θεσσαλονίκης. Επειδή η ΜΚΑ δεν έχει τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας, γι' αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε το κλείσιμό της, ενώ έχουν επιβληθεί και πρόστιμα. Όσο για την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, σημείωσαν ότι «δεν μπορεί να αποκρύψει τη βιαστική και πρόχειρη αντιμετώπιση του θέματος».

Ζήτησαν από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να προχωρήσει στην εκτέλεση του απαιτούμενων έργων προκειμένου να αποκτήσει η ΜΚΑ τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και να σταματήσουν το "διαρκές έγκλημα" σε βάρος του περιβάλλοντος και οι βλαβερές επιπτώσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες (αλιεία, οστρακοκαλλιέργεια, τουρισμός κ.ά.) στην ευρύτερη περιοχή.

Για το θέμα της ΕΥΑΘ και της ΜΚΑ, οι δύο βουλευτίνες της ΔΗΜ.ΑΡ. Ασ. Ξηροτύρη και Κατ. Μάρκου έχουν κάνει ερωτήσεις στη Βουλή, χωρίς να έχουν εισπράξει ικανοποιητικές απαντήσεις. 

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 14:53