Αιχμές ότι τα πειθαρχικά συμβούλια που λειτουργούν με την παλαιά σύνθεσή τους, με πλειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, λαμβάνουν αθωωτικές αποφάσεις για να γλιτώσουν τους συναδέλφους τους από τη διαθεσιμότητα που επιβάλλει ο νέος πειθαρχικός νόμος, αφήνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Σε όλα αυτά προστίθεται το γεγονός ότι ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει χάσει το δικαίωμα ένστασης σε αποφάσεις πρωτοβάθμιων οργάνων για τις οποίες πλέον δεν ενημερώνεται, με αποτέλεσμα να «σπάει» ο κύκλος του ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατόπιν της αφαίρεσης της αρμοδιότητάς μου να ασκώ ενστάσεις σε αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων», αναφέρει στο Έθνος, ο κ. Ρακιντζής, «και λόγω του ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα τα νέα πειθαρχικά όργανα εντός του τριμήνου που προβλέπει ο νόμος, και τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν με την προηγούμενη σύνθεση (3 υπάλληλοι και δύο αιρετοί) καθώς επίσης εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορώ να ελέγξω πλέον εάν μου αποστέλλονται όλες οι πειθαρχικές διώξεις, έχω βάσιμες υπόνοιες ότι σήμερα υπάρχει “πλυντήριο” αθωωτικών αποφάσεων για να αποφύγουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι υπηρεσίες έκαναν τα «στραβά μάτια» θάβοντας τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, αποτελούν τρεις περιπτώσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης, στον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και σε δήμους της Β. Ελλάδας. Στο υπουργείο Ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου υπήρξε υπόθεση όπου 13 υπάλληλοι είχαν καταδικαστεί το 2005 από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο για ελλιπείς διαδικασίες ελέγχου βυτιοφόρων αυτοκινήτων μεταφοράς υγρών καυσίμων.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο όπου οι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, δήλωσαν ότι έφταιγε ο… καιρός και η μη συνεργασία των ελεγχόμενων για τις παραλείψεις στα έντυπα ελέγχου των βυτιοφόρων. Παρά την καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το υπηρεσιακό συμβούλιο αθώωσε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης