Μπαράζ απολύσεων σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και εκβιασμούς για εκ περιτροπής εργασία, μείωση ημερών ή ωρών εργασίας, μείωση μισθών κατά 20-25% και υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου.

O κ. Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε σε εταιρεία από τον κλάδο του ιματισμού με 13 εργαζομένους που πρότεινε την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης με μείωση μισθών κατά 25%. Επειδή δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, η εταιρεία απευθύνθηκε στην ομοσπονδία ιματισμού, η οποία απέρριψε την πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα απολύσεων, μειώσεων μισθών, ημερών και ωρών εργασίας, παρατηρούνται στους κλάδους του ξύλου και των ξενοδοχείων και ανέφερε ενδεικτικά 13 επιχειρήσεις κατεργασίας ξύλου και 9 ξενοδοχεία.

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως την πιο αντιλαϊκή που πέρασε ποτέ, όπως και τη στάση της ΓΣΕΕ και της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) στο ζήτημα των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, λέγοντας ότι τις αποδέχονται ως «έσχατο μέτρο» και σημείωσε: «Κανένας εργαζόμενος που θα δεχτεί, με οποιοδήποτε τρόπο, μείωση μισθού, δεν πρόκειται να σώσει τη θέση εργασίας του. Ο κόσμος έχει «γεμίσει» με εργαζομένους που σιώπησαν, ανέχθηκαν να δουλεύουν ακόμα και απλήρωτοι για μήνες και τελικά απολύθηκαν, χάνοντας και μισθούς και θέσεις δουλειάς».

Στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), το ΠΑΜΕ θα προτείνει την κήρυξη 24ωρης απεργία με ανοιχτή ημερομηνία πραγματοποίησής της. Θα ζητήσει, επίσης, να γίνει διαχειριστικός έλεγχος των δύο τελευταίων θητειών του ΕΚΘ και του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΜΑΚΙΝΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης