Αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται παρά μόνο κερδοσκοπικά, παρατηρούνται σε δημοφιλείς προορισμούς στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου. Προφανώς οι επαγγελματίες της «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας επιχειρούν να βγάλουν τα «σπασμένα» μιας ολόκληρης χρονιάς μέσα σε ένα 20ημερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αύγουστος ήταν και παραμένει ο αγαπημένος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών και εν μέσω της σοβούσας οικονομικής κρίσης είναι και ο μοναδικός μήνας των διακοπών για τη πλειονότητα των εγχώριων τουριστών.

Ειδικότερα το 15ημερο λίγο πριν και λίγο μετά από τη γιορτή της Μεγαλόχαρης, οι Έλληνες επιλέγουν να κάνουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους σε κάποιο από τα νησιά του ελλαδικού χώρου.

Όμως, στα περισσότερα εξ αυτών βρίσκουν αυξημένες ξενοδοχειακές τιμές, καθώς είναι σαφές ότι οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου εκμεταλλεύονται την περίοδο της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, για να βγάλουν τα σπασμένα μιας οικονομικά καταστροφικής χρονιάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς οι αυξήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι ιδιαιτέρως τσουχτερές, τινάσσοντας στον αέρα τον οικογενειακό τουριστικό  προϋπολογισμό.

Μεγάλη αύξηση στις ξενοδοχειακές τιμές εμφανίζουν νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί της Κρήτης.

Συγκεκριμένα:

Στη Νάξο, ο μέσος όρος των τιμών είναι στα 103 ευρώ, με αύξηση 41%.

Στην Κω, ο μέσος όρος των τιμών είναι στα 95 ευρώ, με αύξηση 2%.

Στη Ρόδο, η αύξηση είναι στο 39%.

Στη Σαντορίνη και δη στην Οία, ο μέσος όρος τιμών είναι στα 177 ευρώ, με αύξηση 23%, ενώ στο Καμάρι ο μέσος όρος των τιμών είναι στα 159 ευρώ, με αύξηση 61%.

Στην Κρήτη, η αύξηση «παίζει» από 8% και φτάνει στο 23%.

Ειδικότερα, στα Χανιά, ο μέσος όρος των τιμών είναι στα 96 ευρώ, με αύξηση 13%, στο Ρέθυμνο στα 125 ευρώ, με αύξηση 27% και στο Ηράκλειο 114 ευρώ, με αύξηση 8%.

Το αποκορύφωμα στην εντυπωσιακή αύξηση των τιμών είναι η Μύκονος.

Το νησί είναι ο ακριβότερος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, καθώς η μέση ξενοδοχειακή τιμή διαμορφώνεται στα 243 ευρώ.

Δηλαδή, χρειάζεται κανείς σχεδόν μια μικρή περιουσία για λίγες μόνο ημέρες διακοπών.

Σε αντιστοιχία με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η διαφορά στις τιμές είναι εντυπωσιακή.

Στις Βαλεαρίδες, οι τιμές φτάνουν κατά μέσο όρο τα 146 ευρώ στην Ιμπίθα και 135 ευρώ στη Μαγιόρκα.

Τα Κανάρια Νησιά, τέλος, φαίνονται πιο οικονομικά, καθώς ο μέσος όρος για το συγκρότημα βρίσκεται στα 99 ευρώ, ενώ το δίκλινο στην Τενερίφη κοστίζει 103 ευρώ.

«Βουτιά» στις διεθνείς αφίξεις

Από τη μια η οικονομικό-κοινωνική κρίση, και από την άλλη οι σαφώς επιλεκτικές αυξήσεις των τιμών καθιστούν δυσχερές το έργο των ανθρώπων της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα.

Η λογική που διέπει, ως είθισται, τους Έλληνες επαγγελματίες του χώρου να εκμεταλλεύονται τις λίγες καλές ημέρες του Αυγούστου, για να αναπληρώσουν τις οικονομικές ζημιές ενός ολόκληρου χώρου, φαίνεται ότι έχει γίνει γνωστή στους ξένους που δεν προτιμούν πλέον την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Οι ξένοι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το πρώτο επτάμηνο του χρόνου ήταν αφενός λιγότεροι σε σχέση με το 2009, και αφετέρου ξόδεψαν πολύ λιγότερα χρήματα.

Εξ αυτού πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν «βουτιά» στα συνολικά τουριστικά έσοδα κατά 10% για φέτος.

Στο -7% με -9% υπολογίζει τα τουριστικά έσοδά του το Υπουργείο Πολιτισμού- Τουρισμού, για απώλειες 10% κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι, σημειώνοντας πως, αν υπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ, τότε τα έσοδα θα εμφανίσουν κάμψη 12%, θα είναι δηλαδή λιγότερα κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η βοήθεια της Παναγίας

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των προβλημάτων ανάσα, στην τουριστική κίνηση δίνει ο 15αυγουστος.

Η πληρότητα στα πλοία που αναχωρούν για τα νησιά αγγίζει το 100%. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται η Τήνος και η Πάρος, ενώ μεγάλη είναι η κίνηση και προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών του Λιμενικού, οι αναχωρήσεις αναμένεται το τριήμερο να ξεπεράσουν κατά πολύ τις 95.000, αριθμός που σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν αύριο 497 πτήσεις και τριάντα τσάρτερ, την Κυριακή 522 πτήσεις και δέκα τσάρτερ και τη Δευτέρα 532 πτήσεις και 40 τσάρτερ.

Με επιπλέον δρομολόγια θα αντιμετωπίσουν την υψηλή ζήτηση τα ΚΤΕΛ, καθώς τα προγραμματισμένα δρομολόγια θα ενισχυθούν με έκτακτα τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, εφόσον χρειαστεί.

Αντίθετα, δεν φαίνεται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν με τον σιδηρόδρομο, αφού η πληρότητα στα τρένα δεν ξεπερνά το 60-70%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης