Καταμετρήθηκαν 60 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 18:21
Καταμετρήθηκαν 60 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Με τα κρούσματα να ξεπερνούν κατά πολύ το ψυχολογικό όριο των 50 την ημέρα, οι αρχές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πλέον ως προτεραιότητα το ενδεχόμενο να ληφθούν άμεσα απαγορευτικά μέτρα για την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από τα εγγύς Βαλκάνια, δηλαδή τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. 

Ήδη, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν «μπλοκαριστεί» ώστε οι πολίτες προερχόμενοι από αυτές τις χώρες να μην έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική. Οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν πως η κατάσταση στο Βελιγράδι και την πόλη του Τσάτσακ είναι δραματική. Η αύξηση των κρουσμάτων και ιδιαίτερα των ασθενών που χρειάζονται άμεση περίθαλψη έχουν φέρει το υγειονομικό σύστημα της Σερβίας σε πλήρη ασφυξία.

Πολύ ανησυχητική και η εικόνα στο Κόσοβο, όπου ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού παίρνει δραματικές προεκτάσεις.

Ήδη, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν πως στον Προμαχώνα θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην Ελλάδα μόνο οι ταξιδιώτες που θα διαθέτουν αρνητικό πιστοποιητικό Covid-19, το οποίο θα πρέπει να έχει εκδοθεί 72 ώρες πριν. 

Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν: 

- 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

- 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 

- 8 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, 

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ της Παρασκευής 10 Ιουλίου, έχει ως εξής: 

Σήμερα ανακοινώνουμε 60 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3732, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 3732 κρουσμάτων, 962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 363412 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5894 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 39444 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 78 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 18:44