Την κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν εκτός των άλλων, παρακράτηση μέρους των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων ατόμων που φιλοξενούνται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, θα εισηγηθεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια στη Βουλή, η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριά, που έκανε λόγο για ευθέως αντισυνταγματικές διατάξεις και άνιση παρακράτηση στις συντάξεις των ψυχικά ασθενών, η κ. Σκοπούλη σημείωσε ότι η όλη προσέγγιση του θέματος δηλώνει προχειρότητα και αβουλία. «Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα προς όφελος του κέρδους. Ο νόμος αυτός αντίκειται σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα συνταγματικά, όπως ισότητα απέναντι στο νόμο, το δικαίωμα ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν την υγεία και την αυτονομία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισηγούμαστε την κατάργηση των σχετικών διατάξεων», τόνισε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε αμφιβολίες για την κατάργηση των διατάξεων καθώς, όπως είπε, αφορά εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου.«Ακόμη και η εθνική επιτροπή ελέγχου ατόμων με ψυχικές διαταραχές κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαριάς.

«Αυτό δεν είναι απαίτηση του μνημονίου.Η απαίτηση του μνημονίου ήταν να κοπούν οι φαρμακευτικές δαπάνες, που μεταφράστηκαν από το κοινοβούλιο και την προηγούμενη κυβέρνηση, σαν να κόβουμε από οπουδήποτε και δεν πειράζουμε το φάρμακο», σχολίασε η κ. Σκοπούλη.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης