Κατασκήνωσαν στο ΑΠΘ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016, 15:30
Κατασκήνωσαν στο ΑΠΘ
Σκηνές, αντίσκηνα, καζάνια και κατσαρόλες έχουν στηθεί από το πρωί της Πέμπτης στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από «αλληλέγγυους» προσφύγων και μεταναστών που όπως ανακοίνωσαν θα καταλάβουν μέρος των εγκαταστάσεων του ιδρύματος στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας «No Border Camp - Thessaloniki 2016», η οποία διοργανώνεται έως τις 24 Ιουλίου.

Οι πρώτες σκηνές έκαναν την εμφάνισή τους στον αύλειο χώρο του ΑΠΘ στο πλαίσιο της διοργάνωσης διαμαρτυρίας «No Border Camp», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 24 ΙουλίουΗ πρωτοβουλία προκάλεσε την αντίδραση των πρυτανικών Αρχών, που εδώ και μέρες εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της διοργάνωσης καθώς και φόβους για φθορές, εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

Όπως ανέφερε η Αστυνομία, περίπου στις 12.00 ομάδα ατόμων προκάλεσε φθορές, σπάζοντας τη γυάλινη είσοδο της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Με παραγγελία της προς τις Αστυνομικές Αρχές της πόλης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, ζήτησε την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Στο πλαίσιο της ίδιας παραγγελίας, η εισαγγελική λειτουργός καλεί την Αστυνομία να την ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να έχει ιδία άποψη.

Της παραγγελίας προηγήθηκε ενημέρωση της κας Κακάλη από τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, που μετέφεραν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έκνομων ενεργειών.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό κάλεσμα που απηύθυναν οι διοργανωτές της κατασκήνωσης, θεωρούν «κρίσιμη τη διοργάνωση ενός διεθνικού προγράμματος κατασκήνωσης αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, καθώς βρίσκεται στην καρδιά των συγκρούσεων γύρω από τον έλεγχο και τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ελευθερία μετακίνησης».

Το πρόγραμμα «No Border Camp» περιλαμβάνει εκδηλώσεις και πορείες και εκτός του campus του ΑΠΘ, στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και στο κέντρο της πόλης.

Δηλώσεις Λαόπουλου

Την Πέμπτη σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, o αντιπρύτανης του ΑΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος εξέφρασε την αγανάκτησή του για τους κατασκηνωτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Χθες βράδυ κατέφθασαν ήδη οι πρώτοι 50 για να προετοιμάσουν το έδαφος. Πληροφορήθηκα ότι μετέφεραν τέσσερα μεγάλα καζάνια για να μαγειρεύουν. Δεν είναι δυνατόν μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου να γίνονται τέτοια πράγματα» είπε.

«Πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, άτομα που θα πραγματοποιούν πορείες και διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ συναυλίες και εκδηλώσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου» σημείωσε.

Έρχονται καραβάνια από τη Φρανκφούρτη

«Δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι είναι, δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μας, δεν ζητήθηκε άδεια, ούτε ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο και προφανώς δεν έχει δοθεί άδεια -και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού η Πανεπιστημιούπολη δεν είναι στημένη για να υποδέχεται κατασκηνωτές σε μεγάλους αριθμούς και για τόσες ημέρες» δήλωσε από την πλευρά του, την Τετάρτη, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

Όπως εξήγησε ο κ.Μήτκας, η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανησυχεί «σε πολλά επίπεδα, με πρώτο και κύριο τα θέματα υγιεινής, καθώς ο χώρος βρίσκεται μεταξύ των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ», δεύτερον το θέμα της ασφάλειας γενικότερα και τρίτον το θέμα της διασφάλισης της προστασίας της δημόσιας περιουσίας.

«Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ακριβό εξοπλισμό στα εργαστήριά του, στα κτίρια που είναι διάσπαρτα και δεν έχει τη δυνατότητα με τους λιγοστούς φύλακες που έχει να αποτρέψει παραβιάσεις κτιρίων και παραβατικές συμπεριφορές. Μας ανησυχεί επίσης ένα πιθανό σενάριο παρουσίας στην πανεπιστημιούπολη, παράλληλα με αυτές τις ομάδες, άλλων ομάδων με παραβατική συμπεριφορά από την πόλη» ανέφερε ο κ.Μήτκας.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, για να συζητήσει πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε σχετικά τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές, καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία, τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, που μετέφερε ο κ.Μήτκας, από τη Φρανκφούρτη έχει ξεκινήσει ένα καραβάνι κατασκηνωτών, ενώ μία πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο ότι θα έλθουν τουλάχιστον 1.000 άτομα. «

Ζητήσαμε να βρεθεί άλλος καταλληλότερος χώρος από το Πανεπιστήμιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση ή κάποιο διαφορετικό σενάριο. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την προστασία των κτιρίων των εγκαταστάσεων και το προσωπικό που θα εξακολουθήσει να προσέρχεται στη δουλειά του. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μερικών χιλιάδων κατασκηνωτών, και μόνο η αποκομιδή των απορριμάτων θα είναι ένα σημαντικότατο πρόβλημα» εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Ευχαρίστως να πάρουν άδεια, να εγκατασταθούν κάπου, να κάνουν μία συναυλία, αλλά να κατασκηνώσεις σε έναν χώρο τόσο καιρό είναι ουσιαστικά μία κατάληψη και η κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας. Για μένα είναι ξεκάθαρη περίπτωση ότι πρέπει να επέμβει το νόμιμο κράτος, είτε λέγεται αυτό αστυνομία, είτε το υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι αλλιώς η ανομία θα κυριαρχεί μόνιμα» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Τις ημέρες της κατασκήνωσης θα κλείσει τελείως η Παλιά Φιλοσοφική Σχολή, το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου, καθώς και η Βιβλιοθήκη για τις ώρες που λειτουργεί ως αναγνωστήριο.

Eρώτηση για την «προαναγγελθείσα δεκαήμερη «κατάληψη» στους χώρους του ΑΠΘ» κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

«Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει» επισημαίνει.

Φωτογραφίες: eurokinissi

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016, 17:01