Στο μικροσκόπιο των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και της Εισαγγελίας του Μπάρι μπήκε η σοβαρότατη υπόθεση εντοπισμού στρατιωτικού υλικού (drones) σε ελληνικό φορτηγό, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη χώρα μας με προορισμό το Μπρίντιζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr, η ιστορία ξεκίνησε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου όταν στο λιμάνι του Μπρίντιζι εντοπίστηκε νταλίκα με ελληνικές πινακίδες να μεταφέρει τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα (drones), που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το όχημα ταξίδευε στην Ιταλία με το «Euroferry Egnazia (Εγνατία)» του ομίλου Grimaldi, με το στρατιωτικό υλικό να βρίσκεται κρυμμένο σε φορτίο με καφέ. Όπως παρατήρησαν οι άνδρες της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και τελωνειακοί, τα δύο εμπορεύματα ήταν φορτωμένα μαζί, ενώ το ύποπτο «κιβώτιο» δεν ήταν συσκευασμένο σύμφωνα με τις ειδικές προδιαγραφές που απαιτούνται.

Επιπλέον, από τον έλεγχο των εγγράφων μεταφοράς προέκυψε ότι δεν είχαν τηρηθεί ούτε οι απαραίτητες διαδικασίες μεταφοράς και κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τα drones που μεταφέρονταν και κατασχέθηκαν, πρόκειται για αεροπλάνα που κατευθύνονται από μεγάλη απόσταση και συχνά χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Νεότερες πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι στην Ιταλία ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο για την τρομοκρατία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι τα drones είχαν μεταφερθεί στην περιοχή για τέτοιο σκοπό. Ύστερα από εντολή των ιταλικών αρχών, η ανάκριση κρατείται μυστική, όπως και η κατάθεση του οδηγού του φορτηγού, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 12 ετών.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές, που ερωτήθηκαν από το zougla.gr για την υπόθεση, δηλώνουν άγνοια.


(Τα drones που μετέφερε το ελληνικό φορτηγό)


(Το πλοίο ανήκει στην ναυτιλιακή εταιρεία Grimaldi Lines)

Κατασκοπεία ή τρομοκρατία;

Πηγές από την Ιταλία, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για drones τα οποία προορίζονταν να κατασκοπεύσουν συγκεκριμένους στόχους – δηλαδή πρεσβείες, κυβερνητικά κτήρια αλλά και στρατιωτικές υπηρεσίες. 

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ύποπτα drones, τα οποία χρησιμοποιούνται από μυστικές υπηρεσίες για να κατασκοπεύουν ακόμα και ηγέτες κρατών…

Oι ιταλικές αρχές θα συνεχίσουν να διερευνούν την υπόθεση υπό άκρα μυστικότητα και οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης