Υπό έλεγχο τέθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, έπειτα από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 21.30 το βράδυ της Κυριακής στο κτήριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων.
Το μόνο που έμεινε όρθιο από τις φλόγες είναι το εξωτερικό του κτηρίου, η κατάσταση του οποίου θα εκτιμηθεί τις επόμενες ώρες, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκαν η οροφή και όλοι οι εσωτερικοί χώροι του κτίσματος που ήταν κυρίως ξύλινες κατασκευές.
Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά στον χώρο του μουσείου, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος επέκτασής της, ενώ είχε διακοπεί και η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.
Στο σημείο της πυρκαγιάς, την κατάσβεση της οποίας συντόνιζε ο διοικητής της Π.Υ. στα Χανιά Δημοσθένης Μπαντουράκης, βρέθηκε και ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν και θα επιχειρούν στο σημείο σε όλη τη διάρκεια της νύχτας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής, μεγάλης αξίας για την πόλη» επεσήμανε νωρίτερα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος μετέβη στον χώρο.

Κατά τον ίδιο, μέσα στο κτήριο δεν υπήρχε μουσειακό υλικό, αλλά πιθανόν κάποια αρχεία.

Επί τόπου παραμένουν για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπύρωσης τέσσερα οχήματα και προσωπικό της Πυροσβεστικής, ενώ στο σημείο της οδού Τζανακάκη που περνά μπροστά από την είσοδο του Πολεμικού Μουσείου η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία.
Η είσοδος στο κατεστραμμένο κτήριο δεν είναι εφικτή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης τμημάτων της οροφής, ενώ ενώπιον των Αρχών οδηγήθηκε χθες το βράδυ αλλοδαπός που είχε βρει κατάλυμα στο εσωτερικό του μουσείου.

Για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά διενεργείται ήδη προανάκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων είναι ένα τοπικό μουσείο πολεμικής ιστορίας.

Στεγάζεται σε έναν πρώην ιταλικό στρατώνα που κτίστηκε το 1870 σε σχέδια του Iταλού αρχιτέκτονα Μακούζο.

Τα ιστορικά κειμήλια και το φωτογραφικό υλικό εκθέτουν τη συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων (1903 – 1922) στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διάρκεια της Κατοχής (1941 – ’45).

Πληροφορίες: flashnews.gr, cretapost.gr, ΑΠΕ
Φωτογραφίες: parakritika.gr, flashnews.gr, zarpanews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης