Ένας νεκρός και τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που συνεχίζει να χτυπά με μεγάλη ένταση. Η επέλαση της κακοκαιρίας έκανε σαφές για άλλη μια φορά ότι οι υποδομές της χώρας είναι ανυπεράσπιστες απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτό των τελευταίων δύο ημερών. Για άλλη μια φορά, δρόμοι πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν από τη σφοδρότητα της βροχής, περιουσίες καταστράφηκαν και πολίτες κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους. 

Αθήνα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Αττική. Η Πυροσβεστική δέχθηκε 1.424 κλήσεις από χθες το πρωί για άντληση υδάτων, κοπές δέντρων και απεγκλωβισμούς, ενώ πάνω από 600 τηλεφωνήματα δέχτηκε η Περιφέρεια Αττικής. Το πρωί της Παρασκευής, ο όγκος του νερού στους δρόμους του Κολωνού ήταν τόσο μεγάλος που οι κάτοικοι του κυκλοφορούσαν με κανό. 

Σε πολλούς δρόμους, όπως η Κηφισίας, η Πειραιώς, η περιφερειακή του Αιγάλεω, η Ποσειδώνος και η Λεωφόρος Κηφισού η κυκλοφορία διακόπηκε για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η Κηφισού και η Ποσειδώνος, μάλιστα, έκλεισαν από τη 1 τη νύχτα της Πέμπτης έως τις 6.30 το πρωί της Παρασκευής για λόγους ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολίτες που επέβαιναν σε αστικό λεωφορείο κινδύνευσαν όταν αυτό «κόλλησε» στην γέφυρα της παλιάς παραλιακής, στο ύψος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τόσο οι επιβάτες όσο και ο οδηγός πρόλαβαν να κατέβουν από το λεωφορείο πριν αυτό καλυφθεί μέχρι την οροφή από τα νερά που συσσωρεύτηκαν κάτω από τη γέφυρα.

Εύβοια 

Ένας 69χρονος βοσκός έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. χωρίς τις αισθήσεις του σε κοίτη ρέματος στην περιοχή κοντά στο συνοικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Μεσοχωρίων Τσακαίοι.

O 69χρονος βοσκός είχε καλέσει την Πυροσβεστική για να ζητήσει βοήθεια, καθώς είχε εγκλωβιστεί στην περιοχή. Βρέθηκε νεκρός μακριά από το αυτοκίνητό του, το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά την ώρα της καταιγίδας. Προηγούμενα βρέθηκαν κομμάτια του αυτοκινήτου του. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν η πόρτα και άλλα τμήματα του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άτυχος άνδρας επικοινώνησε το απόγευμα της Πέμπτης ζητώντας βοήθεια λέγοντας «κινδυνεύω, με παρασέρνουν τα νερά» και από εκεί και μετά έκλεισε η γραμμή του τηλεφώνου του.

Η κακοκαιρία έπληξε την πυρόπληκτη Εύβοια. Σημαντικές καταστροφές έγιναν στις παραλίες Αγ. Άννας και Αχλαδίου, όπου ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν, ενώ ποτάμι που φούσκωσε προκάλεσε πλημμύρες σε πολλά σπίτια στην περιοχή των Νέων Στύρων.  

 

 

Κέρκυρα 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έφερε το νησί με το πέρασμά της η κακοκαιρία. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα και χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους περίπου 300 αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να μεταφέρουν 69 άτομα που χρειάστηκαν βοήθεια σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. Στο νησί βρίσκεται από χθες το βράδυ ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες. «Από τις πρώτες πρωινές ώρες καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο όμως χρειάζεται προσοχή λόγω κατολισθήσεων», επισημαίνει ο κ. Μηλιώτης.

Την ίδια ώρα τους κόπους μιας ζωής είδαν να καταστρέφονται πολλοί καταστηματάρχες, που μέσα σε λίγη ώρα είδαν τόνους νερού και λάσπης να πνίγουν τα καταστήματά τους στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, αλλά και περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας.

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσαν και πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του κάμπου του Ποταμού. Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και την υψηλή στάθμη που έφτασε το ποτάμι «Ποταμός», το οποίο υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό και πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων. «Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία 50 μαθητές, καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη Νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το “κλείσιμο” από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Οι μαθητές θα μεταφερθούν σήμερα στα σπίτια τους», δήλωσε, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.

«Βρισκόμαστε όλοι επί ποδός. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας και των δήμων της Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας, που επλήγησαν από τη θεομηνία, δεν έχουν σταματήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας να επεμβαίνουν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το νησί είναι δύσκολη. Εκτός από τις φυσικές καταστροφές είναι πολύ σοβαρές οι υλικές ζημιές που έχουν υποστεί συνάνθρωποί μας και θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειαρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Νίκος Μηλιώτης. Ανέφερε πως πρώτο μέλημά του ήταν η διάσωση όσων κινδύνεψαν, χωρίς να κρύβει ωστόσο τους φόβους του «μήπως κάποιος συνάνθρωπός μας έχει κάπου εγκλωβιστεί ή αγνοείται και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό».

 

 

 

Χαλκιδική 

Δεν άντεξε στην πίεση της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισε τελικά το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική. «Δυστυχώς δεν άντεξε και έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία, υπερχείλισε και δημιουργήθηκε ένα ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια στην Ολυμπιάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, κάποιες κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο κι ένας 55χρονος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του από τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων. «Χρειάστηκε ένας 55χρονος άνδρας να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο καθώς δεν μπορούσε να φύγει από την εξοχική κατοικία του, με τη στάθμη του νερού στο συγκεκριμένο σημείο να ξεπερνά το μισό μέτρο», εξήγησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πραγματοποιήθηκε μέχρι αυτή την ώρα μία άντληση υδάτων σε κατοικία στην περιοχή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προκειμένου να επέμβουν, εάν χρειαστεί.

Θεσσαλονίκη

Το πρωί της Παρασκευής, στην Καλαμαριά κινδύνευσαν ο οδηγός και οι επιβάτες ενός πούλμαν, το οποίο έπεσε σε τρύπα που άνοιξε ξαφνικά στην άσφαλτο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Το πούλμαν βρέθηκε περίπου ένα μέτρο μέσα στο έδαφος, αλλά ευτυχώς κανένας δεν τραυματίστηκε. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδόστρωμα. 

 

Ιθάκη 

Η κακοκαιρία χτύπησε με έντονη βροχόπτωση το νησί της Ιθάκης, δημιουργώντας μεγάλα πρoβλήματα στο Βαθύ. Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε το νησί, μετέτρεψε τους κεντρικούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους, ενώ πλημμύρισαν κατοικίες, μαγαζιά και αυτοκίνητα. 

Η συσσώρευση υδάτων ήταν τόσο μεγάλη, που αναγκάστηκε η δημοτική αρχή, να σπάσει το μουράγιο της παραλιακής, για να πέσει το νερό στη θάλασσα. Ακόμα, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Κρήτη 

Κατολισθήσεις και πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας που κορυφώθηκε τα ξημερώματα στην Ανατολική Κρήτη. Η μανία του φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων στις Καμάρες του δήμου Φαιστού και τα Βορίζια. Μετά την άμεση κινητοποίηση μηχανημάτων της Περιφέρειας και του δήμου, το πρόβλημα με τον δρόμο που έκλεισε αποκαταστάθηκε σύντομα, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη να δηλώνει ότι τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο σημείο.

Μικρή κατολίσθηση καταγράφηκε, σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, και στον Τσούτσουρο ενώ κλήσεις για πτώσεις δέντρων έγιναν από την περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου, στου Αποστόλους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, τις Γούβες και την πτώση ενός στύλου της ΔΕΗ στα Σταυράκια. 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης