Μειωμένη σε ποσοστό άνω του 40% αναμένεται φέτος η καλλιέργεια σκόρδου στη Νέα Βύσσα Έβρου, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων τον Μάιο.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Αναστάσιος Γιακμογλίδης, οι τιμές του προϊόντος κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα έναντι της περσινής χρονιάς. Διαμορφώνονται σε 2,50 ευρώ/κιλό, από 2,20 ευρώ/κιλό το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι η καλλιέργεια σκόρδου κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην περιοχή, ο κ. Γιακμογλίδης πληροφορεί ότι οι σκορδοπαραγωγοί υπερβαίνουν τους 150, δουλεύοντας 3.000 στρέμματα, ενώ τα μέλη του συνεταιρισμού δεν ξεπερνούν τα 20, με 600 στρέμματα. Υπενθυμίζεται δε ότι η απόδοση κυμαίνεται στα 1.200 κιλά/στρέμμα, ενώ, όπως λέει ο κ. Γιακμογλίδης, «αυτοί που σκέφτονται να ασχοληθούν με το προϊόν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος παραγωγής του είναι πολύ υψηλό και φτάνει τα 1.000 – 1.100 ευρώ το στρέμμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αναφέρει ότι τα σκόρδα διατίθενται στην αγορά σε πλεξάνες των 25 τεμαχίων ή σε μεμονωμένα κεφάλια, σε συσκευασία χαρτοκιβωτίου, σακιού και τελάρου των 80-100 και 200 τεμαχίων, καθώς και σε συσκευασίες των τριών ή τεσσάρων τεμαχίων. Εξάλλου,εκτός της εγχώριας αγοράς, ο Συνεταιρισμός διαθέτει ποσότητες σκόρδου σε Κύπρο, Γερμανία και Αυστραλία, «με τους πελάτες, να περιμένουν τα προϊόντα, που -όπως τονίζουν- είναι άριστης ποιότητας».

Μιλώντας, δε, για τον ανταγωνισμό με τα σκόρδα Κίνας, Βραζιλίας και Χιλής, ο κ. Γιακμογλίδης σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν «ύφεση» λόγω και της αλλαγής της νοοτροπίας των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά και ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι «μόλις γίνει η ποιοτική σύγκριση -για παράδειγμα- των κινεζικών σκόρδων με τα δικά μας, σίγουρα δεν είναι αποτρεπτικό στο να επιλέξει κανείς τα ελληνικά σκόρδα Βύσσας, έστω και αν πρέπει να πληρώσει ένα με δύο λεπτά περισσότερο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας -που ιδρύθηκε το 2009 από 20 παραγωγούς- αναφέρει ότι κατατέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο φάκελος για την πιστοποίηση προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης του σκόρδου Νέας Βύσσας και προσθέτει: «Συνεχίζουμε τη σοβαρή προσπάθεια που ξεκινήσαμε προ διετίας, για να περάσουμε στο καθαρισμένο σκόρδο και να το διαθέτουμε στην αγορά, προσδίδοντας έτσι επιπλέον προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός έχει πιστοποιηθεί στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, GLOBALG.A.P, στην αγροτική παραγωγή που εφάρμοσε και παράλληλα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη συνεχή βελτίωση των δραστηριοτήτων του, των μελών του, των πελατειακών του σχέσεων και του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται, ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι εσωτερικές απαιτήσεις, όσο και οι συνεπαγόμενες απαιτήσεις των πελατών του. Στη Νέα Βύσσα εντοπίζεται η μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση σκόρδου της Ελλάδας. Η περιοχή δίνει το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης