Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την κίνηση στην Εθνική Οδό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την κίνηση στη Λ. Κηφισίας

Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται στην Αθήνα και στην Περιφέρεια από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια και αργότερα στα βόρεια.

Η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσαςΗ ισχυρή βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι οδηγοί κινούνται με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες προς αποφυγή ατυχημάτων στη Λεωφ. Μεσογείων και τη Λεωφ. Κηφισίας αλλά και στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα καθόδου, όπου τα οχήματα είναι σχεδόν ακινητοποιημένα. Παράλληλα, δύσκολη είναι η κυκλοφορία των πεζών σε αρκετά σημεία της Αθήνας.

Έντονα θα είναι τα φαινόμενα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, μέχρι την Τρίτη, ενώ μικρή εξασθένηση περιμένουμε από την Τετάρτη. Επιδείνωση αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή με βροχές και καταιγίδες. Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση το Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έγιναν πέντε κλήσεις για απάντληση υδάτων στο Ίλιον.

Πλημμύρες στα δυτικά προάστια

Πλημμύρισαν δρόμοι σε Περιστέρι και Ίλιον

Πολυκατοικία επί της οδού Βούρβαχη στο Ίλιον

Επιστράτευσαν τσουβάλια με άμμο για να αποφύγουν τις πλημμύρες!

Την ίδια στιγμή, προβλήματα προκαλεί η βροχή και στους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος.

Εικόνες από την πλ. Κάνιγγος, λεωφ. Αμαλίας και λεωφ. Συγγρού…

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια και αργότερα στα βόρεια και νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία περιμένουμε σήμερα. Τα φαινόμενα σε ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη και αργότερα σε κεντρική Μακεδονία, Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια και αργότερα στα βόρεια και νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Ήπειρο και τη δυτική ΜακεδονίαΗ θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα, από 11 έως 15 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, από 3 έως 16 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα, από 13 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες, από 15 έως 19 βαθμούς στην Κρήτη, από 14 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο κεντρικό, νότιο, νοτιοανατολικό και ανατολικό Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και αργότερα τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και αργότερα μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές κυρίως στα ανατολικά προβλέπονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με εξαίρεση τις πρωινές ώρες στα ανατολικά, όπου πρόσκαιρα οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, με βροχές μετά το μεσημέρι και αργότερα τοπικές καταιγίδες, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ.

Το χρώμα δηλώνει την ένταση του ανέμου στην κλίμακα Μποφόρ

Το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της βροχόπτωσης το τελευταίο 3ωρο

Αμφίκλεια

Ιπποκράτειος Πολιτεία

Πύργος

Πτολεμαΐδα

Τρίκαλα Κορινθίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Κυριακή η ΕΜΥ, επιδείνωση αναμενόταν να παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες χθες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες βαθμιαία τη Δευτέρα θα επεκταθούν στην ανατολική και νότια χώρα.

Την Τρίτη τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των εν λόγω φαινομένων.

Συγκεκριμένα:

  • να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων
  • να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
  • αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων
  • να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους
  • να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ. – σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης, να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα, να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλές μέρος.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Αναλυτική πρόγνωση για όλη την εβδομάδα:

Τρίτη 09-12-2014

Καιρός: στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια, όπου πρόσκαιρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πρόσκαιρα κατά τόπους στα νοτιοανατολικά θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1.200μ.).

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Τέταρτη 10-12-2014

Καιρός: στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νοτιοδυτικά. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

Άνεμοι: στα δυτικά και νότια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη 11-12-2014 και Παρασκευή 12-12-2014

Καιρός: στα βόρεια αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, με βαθμιαία βελτίωση από τη νύχτα της Πέμπτης. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν την Πέμπτη στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα την Παρασκευή σταδιακά θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Σάββατο 13-12-2014

Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο στα νοτιοανατολικά αναμένονται νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: στα δυτικά και βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης