Όλο και περισσότερες μαρτυρίες και αποκαλύψεις έρχονται στο «φως» καθώς συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ στην υπόθεση με τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων και ξυλοδαρμών στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας, «Κιβωτός του Κόσμου». 

Μεγάλη έρευνα πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή οι Αρχές στη χώρα μας παρά την κρίσιμη έλλειψη ενδιαφέροντος και προσοχής που υπέδειξαν μετά τις καταγγελίες που πραγματοποίησαν πρώην τρόφιμοι για την Κιβωτό του Κόσμου το καλοκαίρι του 2022, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα υψηλά ιστάμενο στη ΜΚΟ ως τον άνθρωπο που ευθύνεται για την κακοποίηση σε παιδιά. Ο Εισαγγελέας Ανηλίκων έχει στα χέρια του συγκεκριμένες καταθέσεις, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν κι άλλοι άνθρωποι να καταθέσουν. Την ίδια ώρα, ο πατέρας Αντώνιος με την Πρεσβυτέρα τονίζουν πως πρόκειται για ανυπόστατα ψεύδη και εκφράζει την αγανάκτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις καταθέσεις στο Ανηλίκων που καίνε υψηλόβαθμό στέλεχος της Κιβωτού:

  • Ο 19χρονος σήμερα, ο οποίος φέρεται να κατήγγειλε στο Ανηλίκων αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικος από πολύ υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου.
  • Ένας 16χρονος ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής κακοποίησης του 19χρονου από το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος.
  • Ένας εργαζόμενος στη δομή που γνώριζε (ή και είχε δει) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Το «κουβάρι» των αποκαλύψεων για τις κακοποιήσεις και τις βιαιοπραγίες ξεκίνησε να «ξετυλίγεται» όταν ένας 19χρονος, πήγε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στην Κιβωτό ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Επίσης ότι του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο προκειμένου να εργάζεται και τον εκβίαζε να μην μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του. Σε διαφορετική περίπτωση τον απειλούσε ότι θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Ο 19χρονος αποκάλυψε ακόμη στην κατάθεσή του ότι και άλλα παιδιά της δομής κλειδώνονταν στα δωμάτια τους και τιμωρούνταν με ξυλοδαρμούς, ενώ αναφορικά με το άτομο που έδινε τις εντολές για τους ξυλοδαρμούς, κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι είναι ο άνδρας που φέρεται να ασέλγησε σε βάρος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές πρόκειται για  προβεβλημένο στέλεχος της ΜΚΟ, για τον οποίο γίνεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά κι άλλα αγόρια σε δομές που διατηρεί η Κιβωτός του Κόσμου. Μετά την πρώτη καταγγελία που έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη, η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα, για το συγκεκριμένο άτομο καθώς σύμφωνα με τα ίδιες πηγές, πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνουν  λόγο για μια ακόμη καταγγελία, για περιστατικό στη Χίο και πάλι για το 2021.

Στην προαναφερθείσα καταγγελία, ο καταγγέλλων που φιλοξενείτο στην εν λόγω δομή της Χίου, είχε μπει σε δωμάτιο και είχε δει τον καταγγελλόμενο να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Παρά το γεγονός πως το κατήγγειλε στην αστυνομία, η υπόθεση δεν προχώρησε περεταίρω καθώς το θύμα αρνήθηκε να δώσει κατάθεση.

Μετά την κατάθεση του 19χρονου, ήρθαν στην επιφάνεια νέες καταγγελίες και μαρτυρίες που σοκάρουν για τα τεκταινόμενα  στην Κιβωτό του Κόσμου από ενηλίκους που έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει πλέον από τις δομές της.

Ακόμα δύο καταθέσεις – καταγγελίες στο Ανηλίκων:

Μίλησαν ανοιχτά, καταγγέλλοντας παρενόχληση, κακοποίηση, εκμετάλλευση, πολύ ξύλο αλλά και πολύμηνες τιμωρίες, εντός της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η Καθημερινή, ένας 27χρονος, περιέγραψε πως άτομο που δούλευε στη δομή είχε πάει σε διαμέρισμα όπου κρατούνταν απομονωμένος, είχε ξαπλώσει δίπλα του και είχε βάλει το χέρι του στα γεννητικά όργανα του.

Στην ερώτηση «τι κάνεις», απάντησε «θα σου αρέσει». Ο νεαρός τον χαστούκισε και ο άνδρας έφυγε. Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.

Αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις».

Ήταν 14 ετών όταν πήγε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές. Καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα!

Ένα καλοκαίρι, καταγγέλλει ο 27χρονος, παρέμεινε μαζί με άλλα παιδιά, επί τρεις μήνες, σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έβγαιναν από το σπίτι ήταν για να πάνε για δουλειά σε ένα χωράφι στην Αττική. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο πέντε λεπτά διάλειμμα».

Μια ακόμη καταγγελία απάνθρωπης συμπεριφοράς, έρχεται δια στόματος νεαρής γυναίκας που έζησε για έξι χρόνια στην «Κιβωτό του Κόσμου» σε δομή της Χίου. «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» αναφέρει  η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα επτά της χρόνια, επισημαίνοντας ότι μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο για να μαζεύουν κουκουνάρια. «Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», λέει χαρακτηριστικά.

Μια ακόμη κοπέλα, η 20χρονη τώρα Σοφία, που έζησε σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια, εξιστόρησε στην Καθημερινή τις δικές της εμπειρίες μιλώντας για πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει χαρακτηριστικά, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίζουν τις τουαλέτες και να βοηθούν τη μαγείρισσα, ενώ τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα για τη σωματική τους ανάγκη.

Τι αποκάλυψε ο πρώην εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού στον Βόλο:

Εδώ και τρεις μήνες, και συγκεκριμένα από τις 21 Αυγούστου, ένας –πρώην πλέον- εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού στον Βόλο είχε αποκαλύψει δημοσίως τον ξυλοδαρμό τριών παιδιών που φιλοξενούνταν εκεί. Και δεν έμεινε μόνο σε μια ανάρτηση στο Facebook, αλλά κατήγγειλε τα περιστατικά και στην ασφάλεια Βόλου. Όπως αναφέρει ο Χρόνης Χλίτσιος στην ανάρτηση του, όταν ενημέρωσε τη διευθύντρια της δομής ότι προτίθεται να καταγγείλει τους ξυλοδαρμούς στην αστυνομία εισέπραξε ως απάντηση την απόλυση του με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις του παρασύρει τους συναδέλφους του σε ανάλογες κινήσεις.

Διαβάστε το κείμενο της ανάρτησης του:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΎ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΜΗΝΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ό οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρο στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες, όπου και σε όποιον αναλογούν.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά, ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι, η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή, η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου.

Δείτε την ανάρτηση του: 

 

 

Οι καταγγελίες του κ. Χλίτσιου έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για τις συνθήκες που επικρατούν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς οι καταγγελίες αφορούν πλέον τρεις υποθέσεις κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος παιδιών. 

Η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά από καταγγελίες που έγιναν στον «Συνήγορο του Πολίτη», ενώ έχει ήδη καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, ένας 19χρονος, ο οποίος κατηγόρησε εργαζόμενο της δομής στην οποία φιλοξενείτο για εκβιαστική συμπεριφορά, εξευτελισμούς και σεξουαλική παρενόχληση. 

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της “κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση” και της “σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση” που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Κιβωτός του Κόσμου” με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας ύστερα από έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Πολίτη” στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών» αναφέρεται από τις εισαγγελικές αρχές. 

Στη αντεπίθεση ο πάτερ Αντώνιος

Τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» σχολίασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος δήλωσε πως είναι αγανακτισμένος, καθώς πρόκειται για «ανυπόστατα ψεύδη».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει για σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα».

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο», σημείωσε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην «Κιβωτό του Κόσμου» ζουν πολλά παιδιά. Όπως πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας. Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία».

 

 

Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. «Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης», είπε ο πατέρας Αντώνιος. «Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε», δήλωσε.

«Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά», πρόσθεσε.

Πρεσβυτέρα: Μας εκδικούνται κάποια παιδιά, υποκινούμενα συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες

Η πρεσβυτέρα και πρόεδρος της «Κιβωτού», από πλευράς της, τόνισε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα. «Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού», είπε. Εκτίμησε δε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην «Κιβωτό».

«Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας “πληρώνεται” με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω», πρόσθεσε. «Πως μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί;», ρωτά η πρεσβυτέρα, τονίζοντας ότι όλη αυτή η ιστορία τους έχουν προκαλέσει μεγάλο κακό.

«Να μην υπάρξει άλλος άνθρωπος να βρεθεί σε αυτή τη θέση», ευχήθηκε ο πατέρας Αντώνιος.

Παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις το ΥΠΟΙΚ μετά τις καταγγελίες

Παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις από την Κιβωτό του Κόσμου ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποίησες στη δομή ανηλίκων.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega, σχολιάζοντας πως οι καταγγελίες είναι πράγματι σοκαριστικές.

Όπως είπε ο Yπουργός Οικονομικών χθες με δική του απόφαση, το ΥΠΟΙΚ παίρνει πίσω τις ενισχύσεις που έχει δώσει στον οργανισμό μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

«Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά.

Χθες, με δική μου απόφαση, το Υπουργείο παίρνει πίσω τις ενισχύσεις μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Πρέπει να ξέρουμε πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή επίσης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ακύρωσε την παραχώρηση ακινήτου του ΕΦΚΑ στην Κιβωτό του Κόσμου.

Κατά τη συζήτηση, επί της αρχής, του σχεδίου νόμου για τον «Εξορθολογισμό ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, απέσυρε το άρθρο 32 του νομοσχεδίου που αφορά τη μεταβίβαση ακινήτου του ΕΦΚΑ προς την «Κιβωτό του Κόσμου» μέχρι – όπως είπε – να διαλευκανθεί η υπόθεση των καταγγελιών που έχουν υπάρξει.

 

 

Πηγή: taxydromos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης